Εμφάνιση περιεχομένου Web Εμφάνιση περιεχομένου Web

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΠΑ

Οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος και η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού των 180 χρόνων παρουσίασαν τις επετειακές εκδηλώσεις του Ιδρύματος για τον μήνα Μάιο, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 
 • 3/5 – Κεντρική εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και προβολή ταινίας μικρού μήκους για την ιστορία και την προσφορά του ΕΚΠΑ
 • 6/5 – Ημέρα ελεύθερης πρόσβασης στα Μουσεία του ΕΚΠΑ
 • 7/5 – Αγώνας δρόμου στην Πανεπιστημιούπολη και συναυλία
 • 17/5 - Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Επτανήσων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».
 • 24/5 – Μουσική εκδήλωση στη Φιλοσοφική Σχολή.
 • 26-28/5 – Κοινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ΕΚΠΑ-Δήμου Αθηναίων στο χώρο της Αθηναϊκής τριλογίας.Το ΕΚΠΑ ξεκινά μια ευρύτερη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας είναι η συνδιοργάνωση με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων -Athens Culture Net- ενός τριήμερου καλλιτεχνικού αφιερώματος στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων του ΕΚΠΑ (26-28/5/2107).
 • Ειδικό πρόγραμμα ξεναγήσεων στα κτήρια της λεγόμενης Αθηναϊκής Τριλογίας, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο, στην Ακαδημία και στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
Παράλληλα ανακοινώθηκαν και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που αφορούν στον εορτασμό για το υπόλοιπο έτος. Σημειώνουμε ενδεικτικά:
 • 1/7 Ηρώδειο – Συναυλία σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής
 • 28/6 - Εκδήλωση για 30 χρόνια Erasmus+
 • Βραδιές Ερευνητή στο ΕΚΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
 • Ημέρα «ανοικτών πυλών», στις 3/11, για την επίσκεψη μαθητών/τριών των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου στις Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Εβδομάδα καλλιτεχνικής φοιτητικής δημιουργίας στις αρχές Νοεμβρίου, με συμμετοχή φοιτητικών σχημάτων του ΕΚΠΑ και δράσεις με θέατρο, μουσική, χορό, τραγούδι, φωτογραφία.
 • Νοέμβριος-Δεκέμβριος: Έκθεση «180 χρόνια ΕΚΠΑ» στη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
 • Δεκέμβριος: Συνέδριο με θέμα «Πανεπιστήμιο και κρίσεις».


Επίσης, ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΕΚΠΑ με τα ΕΛΤΑ για τη δημιουργία συλλεκτικών φιλοτελικών προϊόντων με θέμα τα 180 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΠΑ. Ειδική σειρά 200 αριθμημένων συλλεκτικών φύλλων γραμματοσήμων θα διατίθεται στον χώρο του ΕΚΠΑ στις 3/5.

Τέλος, το ΕΚΠΑ υπέγραψε ειδική συμφωνία συνεργασίας με την ΕΡΤ, η οποία προβλέπει την ευρύτερη συνεργασία των 2 δημόσιων φορέων με αφορμή την επέτειο των 180 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΠΑ σε όλους τους τομείς που αυτοί δραστηριοποιούνται.

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψηφιοποίησε και προτείνει την εκπομπή:

ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το επεισόδιο αυτό του 2008, που αποτελεί μέρος σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα ιστορικά κτίρια της Αθήνας, είναι αφιερωμένο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν.

Το Πανεπιστήμιο, το πρώτο κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας, υπήρξε το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτούργησε στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα εγκαίνια της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαΐου 1837 με πρώτο πρύτανη τον Κωνσταντίνο Σχινά. Η εκπομπή παρακολουθεί τις φάσεις ανέγερσης του κτιρίου του Πανεπιστημίου και την τμηματική ολοκλήρωσή του παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου και με αναφορά στους Έλληνες λόγιους, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που συνεισέφεραν οικονομικά στην κατασκευή του. Ο φακός της κάμερας μας ξεναγεί στους εσωτερικούς χώρους του κεντρικού κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου και στη χρήση τους, καθώς και στην εξωτερική και εσωτερική διακόσμηση, όπως στις τοιχογραφίες της κεντρικής εισόδου του αυστριακού ζωγράφου Καρλ Ραλ.

Γίνεται αναφορά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του στην ιδιωτική κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην Πλάκα, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις Σχολές που λειτούργησαν και στους πρώτους φοιτητές. Σταθμός στην ιστορία του Πανεπιστημίου, το έτος 1911, όταν ιδρύεται το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το 1932 οπότε συγχωνεύτηκαν τα δύο νομικά πρόσωπα σε ένα και μετονομάστηκε σε Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Τονίζεται ιδιαίτερα η πνευματική αξία και ο ιδεολογικός ρόλος του Πανεπιστημίου για το ελληνικό κράτος, ενώ στο τέλος ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ κάνει μια σύντομη αναδρομή στη δράση και στους αγώνες των φοιτητών, συνδεδεμένους με τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις του 20ου αιώνα.

Παρακολουθήστε την εκπομπή επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.ert.gr/panepistimio-athinon-180-chronia-apo-ti-litourgia-tou/