Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για τις Σπάνιες Μορφές Καρκίνου
Γενικό

EU Joint Action on Rare Cancers (JARC)

 

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πρόγραμμα "Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για τις Σπάνιες Μορφές Καρκίνου- EU Joint Action on Rare Cancers (JARC)", http://jointactionrarecancers.eu/ με επιστημονική υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Μαρία Γαζούλη.

Παρακολουθήστε το σχετικό video στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

https://www.youtube.com/watch?v=mq9wkIYCf4k

Διεθνείς Διακρίσεις του ΕΚΠΑ σε πίνακες κατάταξης
Γενικό

Διεθνείς Διακρίσεις του ΕΚΠΑ σε πίνακες κατάταξης με αμιγώς Ακαδημαϊκά Κριτήρια (ARWU & WEBOMETRICS)

 

Οι πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις δύο σημαντικών πινάκων κατάταξης, του Academic Ranking of World Universities (Πίνακας Σανγκάης) και του Webometrics Ranking of World Universities επιβεβαιώνουν την αρκετά καλή παρουσία και αποδοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

 

http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/diakriseis/2017/DiakriseisEkpa.doc

180 χρόνια Πανεπιστήμιο – 180 χρόνια τραγούδια! Ηρώδου Αττικού / 1 Ιουλίου
Γενικό
Φεστιβάλ Αθηνών 2017
180 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – 180 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ!
Μια μεγάλη γιορταστική συναυλία
Τραγουδούν: 
  Αρβανιτάκη, Μητσιάς, Σαΐα, Τσαλιγοπούλου, Φαραντούρη και Χουλιαράς 
 
 
Ωδείο Ηρώδου Αττικού / 1 Ιουλίου 2017 / 21:00
 
 
180 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο τιμά την επέτειο με ένα πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων. 
 
Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις αυτού του κύκλου θα είναι η μεγάλη γιορταστική συναυλία με σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού που διοργανώνεται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το Σάββατο 1 Ιουλίου στις 21.00. Πρόκειται για μια μουσική αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της, μέσα από 30 εμβληματικά τραγούδια που διατρέχουν τον χρόνο. Τί «άκουσαν» τα Προπύλαια στα χρόνια αυτά; 
 
Μέσα από κείμενα εποχής, μουσικές και τραγούδια αποτυπώνεται το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα κάθε περιόδου, από το 1837 (όταν άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα) έως τις μέρες μας.
 
Θ’ ακουστούν αγαπημένα τραγούδια των: Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Παύλου Σιδηρόπουλου και Γιάννη Αγγελάκα, που αφηγούνται συμβολικά τη μουσική ιστορία αυτής της περιόδου με επίκεντρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και της ελληνικής νεολαίας.
 
Τραγουδούν οι (αλφαβητικά): Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρία Φαραντούρη και Θανάσης Χουλιαράς, με συνοδεία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (διεύθυνση: Τάσος Συμεωνίδης) και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ  (διεύθυνση: Νίκος Μαλλιάρας).  
 
Συμμετέχουν η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη (αφήγηση) και φοιτητές/τριες-μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του ΕΚΠΑ.
 
Η έρευνα του ιστορικού και μουσικού υλικού έγινε από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλάκη Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Ιστορικό Αρχείο) και Λάμπρο Λιάβα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών). Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο  Αχιλλέας Γουάστωρ, τη σκηνική επιμέλεια υπογράφει η Σοφία Σπυράτου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας.
 
Την επιμέλεια ήχου έχει ο Μιχάλης Συγλέτος και την επιμέλεια των φωτισμών ο Λευτέρης Παυλόπουλος. 
 
Τιμές εισιτηρίων: 5, 10 και 15 ευρώ. Φοιτητές – ΑΜΕΑ - Άνεργοι: 5 ευρώ
Προπώληση: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών, στο greekfestival.gr και στο 210 3272000.
 
Περισσότερες πληροφορίες, προπώληση εισιτηρίων:
 
ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
Γενικό

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και του επερχόμενου καύσωνα, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνουν την αναβολή της συναυλίας «180 χρόνια Πανεπιστήμιο – 180 χρόνια τραγούδια» που είχε προγραμματιστεί το Σάββατο 1 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Για τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων, το κοινό θα πρέπει να ακολουθήσει την εξής διαδικασία:

Αγορές με μετρητά: επιστροφή χρημάτων από τα κεντρικά Εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου καθημερινά 9.00-16.00 και Σάββατο 10.00-15.00).

Αγορές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες:  η επιστροφή των χρημάτων γίνεται αυτόματα με την ακύρωση των εισιτηρίων.

Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών-30η Επέτειος
Γενικό

Τελετή εορτασμού της 30ης επετείου του προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, ώρα 19:00

 

Επισυνάπτεται πρόσκληση για την τελετή εορτασμού της 30ης επετείου του προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών),  η οποία θα πραγματοποιηθεί  την Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 και ώρα 19.00  στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Πρόσκληση

Πρεμιέρα για τον ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΧΜΕΤΗ στο Παλαιό Πανεπιστήμιο της Πλάκας
Γενικό

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο γάμος του Καραχμέτη» μέσα από το σκηνοθετικό βλέμμα της Όλιας Λαζαρίδου, τη συνεργασία του καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη και τη συμμετοχή νέων ηθοποιών και φοιτητών. Έναρξη: Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, ώρα 21.00

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/premiera-gia-ton-gamo-toy-karaxmeth-sto-palaio-panepistimio-ths-plakas.html

SantoProtect 2017 - Εντατικό Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου
Γενικό

 

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά εντατικό σεμινάριο πεδίου στη Σαντορίνη από τις 7 ως τις 11 Ιουνίου 2017.

Η επιλογή του χώρου έχει γίνει δεδομένου ότι το σύμπλεγμα της Σαντορίνης παρουσιάζει μοναδικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με χαρακτηριστικά που ταυτίζονται απολύτως με τα αντικείμενα του ΠΜΣ. Πρόκειται για το πιο αξιόλογοπαγκοσμίως φυσικό μνημείο, που συνδυάζει:

 • έντονες γεωδυναμικές διεργασίες, με μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορική περίοδο,
 • την πιο μεγάλη καλδέρα στον κόσμο,
 • έντονη σεισμικότητα και σεισμο-ηφαιστειακή δραστηριότητα,
 • συνεχή κατολισθητικά φαινόμενα και σεισμο-ηφαιστειακά θαλάσσια κύματα,
 • μοναδικό γεω- και βιο- περιβάλλον που αποτέλεσαν την κοιτίδα ενός απαράμιλλου πολιτισμού πριν από 3 χιλιετίες περίπου, που διακόπηκε βίαια από την Μινωική έκρηξη,
 • δομημένο περιβάλλον, υποδειγματικά προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον.

Τα συσσωρευμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα προσελκύουν στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Η τουριστική ανάπτυξη ωστόσο επιφέρει την αύξηση των κινδύνων ανθρωπογενούς προέλευσης με πρόσφατα παραδείγματα το ναυάγιο του SeaDiamond και την κατάρρευση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν πρωτότυπες και καινοτόμες εργασίες και δράσεις με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και ασκήσεις που συνδυάζουν την παραγωγή επιστημονικής γνώσης με την εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τη φύση των κινδύνων, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστειακού νησιωτικού συμπλέγματος. Η σύνταξη και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων σε ένα τόσο ενδιαφέρον και σύνθετο πλαίσιο διαχείρισης αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά και εκπαιδευτική πρόκληση.

Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν φοιτητές του ΠΜΣ, επαγγελματίες και υψηλόβαθμα στελέχη των κλάδων του Περιβάλλοντος, της Εκπαίδευσης, της Πολιτικής Προστασίας, του Τουρισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ., ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από εξέχοντες Πανεπιστημιακούς δασκάλους..

 

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/santoprotect-2017-entatiko-efarmosmeno-seminario-pedioy.html

Μουσικός Μάης 2017
Γενικό

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ συμμετέχει στον εορτασμό των 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΠΑ με ένα τριήμερο εκδηλώσεων με συναυλίες φοιτητών στο πλαίσιο του Μουσικού Μάη 2017.

Από την Τρίτη 30 Μαΐου έως και την Πέμπτη 1 Ιουνίου, επτά διαφορετικές μουσικές συναυλίες, από την κλασσική ως τη σύγχρονη μουσική και από την παραδοσιακή ως τη μοντέρνα και τη τζαζ, θα πραγματοποιηθούν στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Παραγωγή: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, ΤΜΣ, ΕΚΠΑ (labmat.music.uoa.gr)

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.music.uoa.gr  

Συνεχίζεται το φεστιβάλ Generation Y Σήμερα
Γενικό

Χορευτική παράσταση, φεστιβάλ ταινιών και έκθεση φωτογραφίας στα Προπύλαια σήμερα

 

Με μια μεγάλη χορευτική παράσταση, ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, συζήτηση δημιουργών και κοινού και έκθεση φωτογραφίας συνεχίζεται σήμερα το φεστιβάλ Generation Y, το τετραήμερο έκφρασης των νέων από το ΕΚΠΑ και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, για τον εορτασμό των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net, με την ευκαιρία των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν από τις 25 έως τις 28 Μαΐου ένα τετραήμερο φεστιβάλ με θέμα τη νεότητα και τη διαφορετικότητα. Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο χώρο των Προπυλαίων, ανοιχτό στο κοινό και στην πόλη, και σηματοδοτεί την ολοένα και στενότερη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΕΚΠΑ. 

Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Όμιλος των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), το Ωδείο Αθηνών (Δραματική Σχολή) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, χορό και συζητήσεις.  


 
ΠρόγραμμαΠαρασκευή 26/5

20:30, «Καλώς μας ήρθε η Άνοιξη, καλώς το Καλοκαίρι», Χορευτική παράσταση, Προπύλαια.
Ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), παρουσιάζει μία παράσταση με 130 χορευτές,  εμπνευσμένη από τον πλούτο της παράδοσής και δουλεμένη από μία μεγάλη ομάδα φοιτητών μελών του Χορευτικού Τομέα με κέφι και μεράκι. Διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με δικούς τους ήχους και χρώματα έρχονται και μπερδεύονται γλυκά για να μας δώσουν λίγο από το άρωμα της Ελληνικής παράδοσης.

18.00-21.00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.
Πρόκειται να παρουσιαστούν 26 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα μέλη του Τομέα,  την περίοδο από το 2006 έως και το 2016. Στις ταινίες που θα προβληθούν, περιλαμβάνονται τόσο δημιουργίες που έχουν διανύσει φεστιβαλική πορεία (ορισμένες μάλιστα αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις), όσο και άλλες που δεν έχουν γίνει γνωστές έξω από τα όρια του Κινηματογραφικού Τομέα.
Πρώτα βήματα: Αρχικές σκηνοθετικές απόπειρες μελών του Τομέα στην ταινία μικρού μήκους 
Φαντασία: Ταινίες που αναδεικνύουν τα πολλά «πρόσωπα» του φανταστικού
Διαπροσωπικές σχέσεις I: Σκηνοθετικές ματιές πάνω στο μυστήριο των διαπροσωπικών σχέσεων
Μετά την προβολή των ταινιών, η Εύα Στεφανή (σκηνοθέτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ), συζητά με τα μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα που έχουν σκηνοθετήσει ταινίες του Φεστιβάλ και βεβαίως με το κοινό.

18:00 έως 21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης». 


Σάββατο 27/5

21:00, «Το παιχνίδι της σφαγής», θεατρική παράσταση, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Ομάδα «ΑΦΑΝΤοΙ» του Θεατρικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της σφαγής» του  Ευγένιου Ιονέσκο. Όταν το θέατρο του παραλόγου αποφασίζει να χτυπήσει, το κάνει δυναμικά και χωρίς διακρίσεις. Μια γεύση από ένα θέαμα πολύχρωμο, που θα μπορούσε να είναι η απεικόνιση μιας αρχής ή ενός τέλους απ' το οποίο κανείς δεν γλυτώνει. Ο Ευγένιος Ιονέσκο, ως ένας ευφυής παρατηρητής της ζωής, στήνει αυτό το παιχνίδι και δύσκολα σου επιτρέπει να καταλάβεις ποιος είναι ο θύτης και ποιος είναι το θύμα. Ένας θιασάρχης σάς καλεί στο καρουζέλ του παραλόγου, όπου χώρος και χρόνος μάς απελευθερώνουν από τα δεσμά της σύμβασης. Το παράλογο γίνεται οικείο και φυσικό. Όταν όλα γύρω σου οδηγούν σ' ένα ατέρμονο παιχνίδι, γίνεται εσύ να μείνεις αμέτοχος; 
Σκηνοθεσία: Μαρία Ιγνάτη / Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Παυλόπουλος.

18.00-20.00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.
Πειραματισμοί: Ταινίες μικρού μήκους με πειραματική διάθεση
Κοινωνική Κριτική: Ταινίες που δίνουν έμφαση στην κοινωνική κριτική, με διαφορετική αφετηρία και οπτική
Συζήτηση του κοινού με τους σκηνοθέτες.


20.00-22.00, Eroica, του Μιχάλη Κακογιάννη, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».
Μια παρέα παιδιών σε μια ελληνική επαρχία περνάει από την εφηβεία στην ωριμότητα, μέσα από την οδυνηρή εμπειρία του θανάτου ενός φίλου τους και κάτω από την επίδραση της παρουσίας της όμορφης κόρης του Άγγλου πρόξενου.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη "Ερόικα" και σύμφωνα με τον κριτικό Κώστα Σταματίου, δημιουργεί "μια κινηματογραφική ελεγεία, ένα "ρέκβιεμ" σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί, ένα αργό νοσταλγικό τραγούδι σε μια ηλικία, άχαρη όταν τη διασχίζει κανείς, μα γεμάτη όμορφα πρώτα πράγματα σαν την αναθυμάται..."  
Βραβεία: «Ειδική Μνεία» στο Φεστιβάλ Βερολίνου και Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
Ηθοποιοί: Τζένη Ράσσελ, Πάνος Γκούμας, Νικηφόρος Νανέρης, Τασώ Καββαδία, Μαρί Νέι, Τζέιν Κομπ, Ρόμπιν Φάιφ, Πάτρικ `Ο Μπράιαν
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης - Τζέιν Κομπ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Φωτογραφία: Ουώλτερ Λάσσαλυ
Σκηνογραφία: Γιάννης Τσαρούχης
Μουσική: Αργύρης Κουνάδης
Ήχος: Τζον Φλέτσερ

18:00 έως 21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ Αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης».  


Κυριακή, 28/5

21:00, Line (archaic performance), θεατρική παράσταση της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, αύλειος χώρος Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι δευτεροετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν την παράσταση Line (archaic performance). Ένα τελετουργικό δρώμενο βασισμένο στους στίχους με τους οποίους ο Ευριπίδης τελειώνει τα έργα του: Με ανέλπιστα και φοβερά πράγματα. Οι Θεοί υφαίνουν τη ζωή μας.
Εκείνα που ήταν να γίνουν, δεν έγιναν ποτέ, κι αυτά που γίνονται, δεν ήταν να γίνουν.
Σιωπή… Σιωπή.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης
Προσωπία: Θάνος Βόβολης
Μουσική: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Τραγούδι: Μιχάλης Καλογεράκης
Συμμετέχουν: Πάνος Αργυρόπουλος, Ιφιγένεια Βαρελά, Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, Παντελής Καλογεράκης, Δημήτρης Καραμάνος, Μανώλης Κασιμάκης, Σίμος Κωστάκογλου, Μαρία Μαντά, Μαρία Μιχαήλ, Βικτωρία Μπιτούνη, Σίλια Μπισιώτη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χριστίνα Σωτηριάδου, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Χουρμούζη, Εύη Χρόνη.
Copyright photo Thanos Vovolis


18.00-20.00, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, Κινηματογραφικός Τομέας του ΠΟΦΠΑ.
Διαπροσωπικές σχέσεις II: Σκηνοθετικές ματιές πάνω στο μυστήριο των διαπροσωπικών σχέσεων
The cult zone: Ταινίες μικρού μήκους του Κιν/φικού Τομέα με ξεχωριστό (cult) ύφος
Συζήτηση του κοινού με τους σκηνοθέτες.

20.00-22.00, Eroica, του Μιχάλη Κακογιάννη, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».

18:00-21:00, Έκθεση φωτογραφίας, φουαγιέ Αμφιθεάτρου «Άλκης Αργυριάδης».

25-28 Μαΐου 2017 - Από το ΕΚΠΑ και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων
Γενικό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net, με την ευκαιρία των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν από τις 25 έως τις 28 Μαΐου ένα τετραήμερο φεστιβάλ με θέμα τη νεότητα και τη διαφορετικότητα. Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο χώρο των Προπυλαίων, ανοιχτό στο κοινό και στην πόλη, και σηματοδοτεί την ολοένα και στενότερη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΕΚΠΑ. 

Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Όμιλος των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), το Ωδείο Αθηνών (Δραματική Σχολή) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, χορό και συζητήσεις.  

 

Αναλυτικό πρόγραμμα στον σύνδεσμο

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/generation-y-ena-tetraimero-ekfrashs-twn-newn.html

Ενημέρωση και Εγγραφές Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Γενικό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στηρίζει το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

Η Φιλοσοφική Σχολή κάνει την αρχή.

Ενημερώσου! Γίνε εθελοντής δότης!

Μεταπτυχιακά Υποτροφίες ΕΚΠΑ
Γενικό

Στον παρακάτω σύνδεσμο ανακοινώνονται καθημερινά προκηρύξεις μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και υποτροφίες που ενδιαφέρουν τους αποφοίτους όλων των κλάδων

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/foithtika-8emata.html

 

Παρακαλούμε να συμβουλεύεστε τακτικά τον ανωτέρω σύνδεσμο διότι οι ημερομηνίες υποβολής διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόγραμμα.

 

Εκ μέρους του Δικτύου Αποφοίτων του ΕΚΠΑ

Η συμβολή των Επτανησίων Καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-1937
Γενικό

Η εκδήλωση "Η συμβολή των Επτανησίων Καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-1937"  που οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 180ης επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Μαϊου 2017  και ώρα 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/ekdilwsh-me-8ema-h-symboli-twn-eptanhsiwn-ka8hghton-sto-panepistimio-a8hnon-1837-1937.html

9 -11 Μαΐου 2017, Κτήριο της Θεολογικής Σχολής & Αίθουσα Τελετών ΕΚΠΑ
Γενικό

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων ίδρυσης και λειτουργίας τόσο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και της Θεολογικής Σχολής του, η Κοσμητεία της Σχολής διοργανώνει:

- Τριήμερο Θεολογικό Συμπόσιο 9-11 Μαΐου 2017 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Κτηρίου της Σχολής με θέμα: «180 Χρόνια Θεολογικών Σπουδών (1837-2017)» και σκοπό την αποτύπωση τόσο της παραχθείσης θεολογικής σκέψης και συμβολής της Θεολογίας στην καθόλου επιστήμη όσο και των Καθηγητών που συνέβαλαν σ’ αυτή.

Πρόγραμμα του Θεολογικού Συμποσίου για τα 180 χρόνια Θεολογικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ: https://goo.gl/lLBTEk

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/180-xronia-8eologikon-spoydon-sto-ekpa-ekdhloseis-ths-8eologikis-sxolis.html

Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου A.S. Popov στον Κοσμήτορα της ΣΘΕ Κ. Βαρώτσο
Γενικό

Τη  Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 και ώρα 19.00

στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30),

θα απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο A.SPopov*

από την A.S. Popov Society της  Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

στον Κοσμήτορα

της Σχολής Θετικών Επιστημών

Καθηγητή Κωνσταντίνο Βαρώτσο.

 

Πρόσκληση και πρόγραμμα στον σύνδεσμο

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/brabeysh-kosmitora-sxolis-8etikon-episthmon-kwnstantinoy-barotsoy.html

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΠΑ
Γενικό

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΠΑ

Οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος και η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού των 180 χρόνων παρουσίασαν τις επετειακές εκδηλώσεις του Ιδρύματος για τον μήνα Μάιο, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 
 • 3/5 – Κεντρική εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και προβολή ταινίας μικρού μήκους για την ιστορία και την προσφορά του ΕΚΠΑ
 • Επόμενο Σάββατο 6/5 – Ημέρα ελεύθερης πρόσβασης στα Μουσεία του ΕΚΠΑ
 • Επόμενη Κυριακή 7/5 – Αγώνας δρόμου στην Πανεπιστημιούπολη και συναυλία (click)
 • 17/5 - Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Επτανήσων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».
 • 24/5 – Μουσική εκδήλωση στη Φιλοσοφική Σχολή.
 • 26-28/5 – Κοινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ΕΚΠΑ-Δήμου Αθηναίων στο χώρο της Αθηναϊκής τριλογίας.Το ΕΚΠΑ ξεκινά μια ευρύτερη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας είναι η συνδιοργάνωση με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων -Athens Culture Net- ενός τριήμερου καλλιτεχνικού αφιερώματος στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων του ΕΚΠΑ (26-28/5/2107).
 • Ειδικό πρόγραμμα ξεναγήσεων στα κτήρια της λεγόμενης Αθηναϊκής Τριλογίας, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο, στην Ακαδημία και στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

 

https://alumni.uoa.gr/180-chronia-ekpa

 

 • Παράλληλα ανακοινώθηκαν και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που αφορούν στον εορτασμό για το υπόλοιπο έτος. Σημειώνουμε ενδεικτικά:

   

   

  • 1/7 Ηρώδειο – Συναυλία σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής
  • 28/6 - Εκδήλωση για 30 χρόνια Erasmus+
  • Βραδιές Ερευνητή στο ΕΚΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
  • Ημέρα «ανοικτών πυλών», στις 3/11, για την επίσκεψη μαθητών/τριών των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου στις Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Εβδομάδα καλλιτεχνικής φοιτητικής δημιουργίας στις αρχές Νοεμβρίου, με συμμετοχή φοιτητικών σχημάτων του ΕΚΠΑ και δράσεις με θέατρο, μουσική, χορό, τραγούδι, φωτογραφία.
  • Νοέμβριος-Δεκέμβριος: Έκθεση «180 χρόνια ΕΚΠΑ» στη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
  • Δεκέμβριος: Συνέδριο με θέμα «Πανεπιστήμιο και κρίσεις».


  Επίσης, ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΕΚΠΑ με τα ΕΛΤΑ για τη δημιουργία συλλεκτικών φιλοτελικών προϊόντων με θέμα τα 180 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΠΑ. Ειδική σειρά 200 αριθμημένων συλλεκτικών φύλλων γραμματοσήμων θα διατίθεται στον χώρο του ΕΚΠΑ στις 3/5.

  Τέλος, το ΕΚΠΑ υπέγραψε ειδική συμφωνία συνεργασίας με την ΕΡΤ, η οποία προβλέπει την ευρύτερη συνεργασία των 2 δημόσιων φορέων με αφορμή την επέτειο των 180 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΠΑ σε όλους τους τομείς που αυτοί δραστηριοποιούνται.

   

 • Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών ψηφιοποίησε και προτείνει την εκπομπή: ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 • Το επεισόδιο αυτό του 2008, που αποτελεί μέρος σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα ιστορικά κτίρια της Αθήνας, είναι αφιερωμένο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν . 
  Στο συγκεκριμένο τονίζεται ιδιαίτερα η πνευματική αξία και ο ιδεολογικός ρόλος του Πανεπιστημίου για το ελληνικό κράτος ενώ στο τέλος ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ κάνει μια σύντομη αναδρομή στη δράση και στους αγώνες των φοιτητών, συνδεδεμένους με τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις του 20ου αι.

  Παρακολουθήστε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

  http://www.ert.gr/panepistimio-athinon-180-chronia-apo-ti-litourgia-tou/

   

   

   

3 Μαϊου, 19:00 Επίσημη τελετή εορτασμού για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ
Γενικό

Επισυνάπτεται πρόσκληση για την επίσημη τελετή του εορτασμού της 180ης επετείου από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 και ώρα 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).  

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος θα τιμήσει με την παρουσία του την τελετή και θα εκφωνήσει ομιλία.

Πρόσκληση

Ανακοίνωση

Σας επισυνάπτουμε και το video για τις εκδηλώσεις του ΕΚΠΑ

Εκδήλωση προς τιμήν των Δωρητών και Ευεργετών του Ιδρύματος
Γενικό

Την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 και ώρα 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των Δωρητών και Ευεργετών του Ιδρύματος που οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 180ης επετείου από την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Πληροφορίες και Πρόσκληση 

 

Ημερίδα "Θεραπευτικές εξελίξεις 2017"
Γενικό

Κεντρικό κτήριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κεντρικό Κτήριο, Πανεπιστημίου 30) - Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος".
Ημερίδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τίτλο: 
«Θεραπευτικές εξελίξεις 2017»

Στην Ημερίδα, που οργανώνεται καθε χρονο απο τη Θεραπευτική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εξελίξεις στη Θεραπευτική για τις συχνότερες νόσους της Εσωτερικής Παθολογίας .

 

 

Σε λειτουργία η Νέα Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής - Παλαιό Χημείο
Γενικό

Σε μία όμορφη και φορτισμένη συγκινησιακά τελετή πραγματοποιήθηκαν, την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στις 7:00 μ.μ., τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Χημείου (Σόλωνος 104 και Μαυρομιχάλη 17), η αποκατάσταση του οποίου ολοκληρώθηκε χάρη στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το κτήριο θα στεγάσει στο άμεσο μέλλον και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ε.Κ.Π.Α., η μεταφορά των εκθεμάτων του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί.

 

 

 

http://law.lib.uoa.gr/genikes-plirofories/periigisi-sti-bibliothiki/fotografies-bibliothikis-nomikis-scholis-palaio-chimeio.html

Σελίδες: 1  2  3