Ημέρα Ανοικτών Πυλών 24 Νοεμβρίου 2017
Γενικό

Ημέρα Ανοικτών Πυλών

24 Νοεμβρίου 2017

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από τη δημιουργία του καθιερώνει Ημέρα «Ανοικτών Πυλών» για την επίσκεψη μαθητών και μαθητριών Λυκείου στις Σχολές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για το αντικείμενο σπουδών που τους ενδιαφέρει και η ξενάγησή τους στους πανεπιστημιακούς χώρους. Διαβάστε περισσότερα...

Υποτροφίες Fulbright Ακαδημαϊκού Έτους 2018-2019 για Έλληνες Πολίτες
Γενικό

 

o Ίδρυμα Fulbright προκηρύσσει νέο κύκλο υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Οι υποτροφίες απευθύνονται σε καθηγητές/ερευνητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες και αφορούν σπουδές, διαλέξεις, επιμορφωτικά προγράμματα και έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο του ιδρύματος www.fulbright.gr

Για αιτήσεις και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα υποτροφιών για έλληνες πολίτες, επικοινωνήστε με την κα Ελς Σιάκος Χάναπε, Υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος / Σύμβουλο Υποτροφιών Fulbright, με e-mail στο greekprogram[at]fulbright[dot]gr

 

 

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/programma-ypotrofion-fulbright-akadhmaikoy-etoys-2018-2019-gia-ellhnes-polites.html

Τελετή απονομής στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο
Γενικό

ελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:30

 

 

Επισυνάπτεται πρόσκληση για την τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο. Μετά το πέρας της τελετής απονομής θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου με τίτλο: «Η Δημόσια Υπηρεσία – Μία ενδοσκόπηση του Δημοσίου Δικαίου».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18.30 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

 

Σημαντικές διακρίσεις του ΕΚΠΑ σε πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις
Γενικό

Κοινοποιώ για ενημέρωσή σας πρόσφατα στοιχεία διεθνών γενικών και επιμέρους κατατάξεων και μελετών για το Πανεπιστήμιό μας. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του τόπου, την υποχρηματοδότηση του Ιδρύματός μας και το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη λειτουργία του τακτικού προϋπολογισμού και του ΕΛΚΕ. Με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητάς μας θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το σημαντικό έργο που παράγεται το οποίο θα προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε.

 

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/shmantikes-diakriseis-toy-ekpa-se-prosfates-die8neis-katata3eis.html

Εκθεση "Σατιρικοί Xάρτες: Xαρτογραφικές Kαταγραφές και Διδάγματα Ιστορίας"
Γενικό

Τελετή εγκαινίων της έκθεσης "Σατιρικοί Xάρτες: Xαρτογραφικές Kαταγραφές και Διδάγματα Ιστορίας"

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19:00

 

Επισυνάπτεται πρόσκληση για την τελετή εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: "Σατιρικοί Xάρτες: Xαρτογραφικές Kαταγραφές και Διδάγματα Ιστορίας" που οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μουσείο Ιστορίας,  στο πλαίσιο του εορτασμού της 180ης επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017  και ώρα 19.00 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5 και Κλεψύδρας, Πλάκα).

 

Αναγόρευση του Α' Αντιπροέδρου Ε.Ε. κ. Frans Timmermans (30/10/17 19.00)
Γενικό Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου μας θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κύριος Frans Timmermans
Eπίσημος Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 (2017)
Γενικό

Επισυνάπτεται πρόσκληση για την εκδήλωση του επισήμου εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.00 στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30). 

"Επιχειρηματικότητα στην Πράξη" - 5 υποτροφίες για δωρεάν εκπαίδευση
Γενικό

 

Υποβολή προτάσεων: έως 7/11/2017

 

Στις 11 Νοεμβρίου ξεκινά ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος "Επιχειρηματικότητα στην Πράξη" το οποίο απευθύνεται σε άτομα που έχουν μία επιχειρηματική ιδέα και επιθυμούν να την κάνουν πράξη. Στο πρόγραμμα αυτό στο οποίοι διδάσκουν τόσο ακαδημαϊκοί από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) όσο και κορυφαία στελέχη της αγοράς, οι επωφελούμενοι του προγράμματος έχουν την δυνατότητα εξατομικευμένης συμβουλευτικής από τους διδάσκοντες (coaching). Να σημειωθεί πως πολλοί από τους απόφοιτους του προγράμματος έχουν ήδη δημιουργήσει επιχειρήσεις οι οποίες στέκονται επάξια στον επιχειρηματικό στίβο και εξάγουν.

Στο Πανεπιστήμιό μας παράγεται σημαντική έρευνα και καινοτομία η οποία μπορεί να διοχετευτεί στην οικονομία και να συνδεθεί με την κοινωνία που τόση ανάγκη την έχει ο τόπος μας. Το Πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους νέους μας να προχωρήσουν τις ιδέες τους, να τις εκκολάψουν στη θερμοκοιτίδα του και να τις αξιοποιήσουν προς όφελος όλων και του πανεπιστημίου μας.

Στην προσπάθεια ανάδειξης της επιχειρηματικότητας μεταξύ ατόμων με υψηλή επιστημονική κατάρτιση απευθύνεται για πρώτη φορά το πρόγραμμα και σε φοιτητές κυρίως μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές ακόμα και αν αυτοί δεν δουλεύουν επί του παρόντος σε μία συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα. Άτομα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση αποτελούν τη βάση για την δημιουργία επιχειρηματικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας και το πρόγραμμα θα αποβεί ιδιαίτερα επωφελές προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του ΤΟΕ με την ευγενική υποστήριξη χορηγών, παρέχει 5 υποτροφίες σε φοιτητές κυρίως μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και ερευνητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητα στην Πράξη."

Προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές/ερευνητές θα πρέπει να περιγράψουν το αντικείμενο της έρευνάς τους σε μέγιστο 1 σελίδα και να το αποστείλουν μαζί με τα στοιχεία τους στην γραμματέα του προγράμματος κ. Κατερίνα Μακρή έως τις 7 Νοεμβρίου 2017 (kmakri@econ.uoa.gr, 210 368 9460). Να σημειωθεί ότι η καλύτερη ιδέα με την ολοκλήρωση του προγράμματος βραβεύεται με το ποσό των 3.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ

 

 

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/epixeirhmatikothta-sthn-pra3h-5-ypotrofies-gia-dwrean-ekapideysh.html

Ημέρα Ανοικτών Πυλών του ΕΚΠΑ
Γενικό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από τη δημιουργία του, καθιερώνει Ημέρα «Ανοικτών Πυλών» για την επίσκεψη μαθητών και μαθητριών Λυκείου στις Σχολές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για το αντικείμενο σπουδών που τους ενδιαφέρει και η ξενάγησή τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Κατά την ημέρα αυτή, οι Σχολές/Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. θα υποδέχονται τους μαθητές και μαθήτριες, με τη συνοδεία των καθηγητών τους, για δίωρες ξεναγήσεις μετά από κράτηση θέσεων σε προκαθορισμένη ώρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, με τη συνδρομή καθηγητικού και διοικητικού προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και εθελοντών φοιτητών, οι μαθητές και μαθήτριες θα ενημερώνονται για το επιστημονικό αντικείμενο της Σχολής/Τμήματος, τις επαγγελματικές προοπτικές που παρέχει, τα διδασκόμενα μαθήματα, τις ερευνητικές και λοιπές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, θα επισκέπτονται τους ακαδημαϊκούς χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, μουσεία) και θα παρακολουθούν άλλες δράσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα διαμορφώσει κάθε Σχολή/Τμήμα. 

Ως Ημέρα «Ανοικτών Πυλών» του ΕΚΠΑ για το έτος 2017 ορίζεται η 24η Νοεμβρίου.

Η μετακίνηση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία. 

Ως καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η 1η Νοεμβρίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής των Σχολείων στην ιστοθέση: http://opendays.uoa.gr/

 

 

Επιστημονική εκδήλωση: Δωρεά Οργάνων και Μυελού
Γενικό

Επιστημονική Εκδήλωση στο πλαίσιο του Εορτασμού των 180 χρόνων από την Ίδρυση του ΕΚΠΑ

Tην Πέμπτη 19/10 και ώρα 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του Ε.Κ.Π.Α. (Πανεπιστημίου 30) το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει ειδική επιστημονική εκδήλωση, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και φορέων με θέμα:

"Δωρεά Οργάνων και Μυελού"

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς, διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ευαισθητοποίηση, λοιπόν, η ενημέρωση, η γνώση και εντέλει η συμμετοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, καθώς και των κοινωνικών φορέων μπορούν να αλλάξουν την «ισορροπία» στα παραπάνω προβλήματα.

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/180-xronia-ekpa/proboli-ekdilwshs-gia-ta-180-xronia-ekpa/episthmoniki-ekdilwsh-dwrea-organwn-kai-myeloy.html

Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ
Γενικό

Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια ανεξάρτητη και αυτοτελής ακαδημαϊκή μονάδα, η οποία παρέχει ανωτέρου επιπέδου διδασκαλία ξένων γλωσσών.

Σήμερα στο Διδασκαλείο διδάσκονται 24 γλώσσες όλων των επιπέδων: Αγγλική, Αλβανική, Αραβική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ιαπωνική, Ινδική (Hindi – Σανσκριτική), Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κορεατική, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πολωνική, Πορτογαλική, Ρωσική, Σερβική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική.

Επιπλέον, προσφέρονται ειδικά προγράμματα για όποιον επιθυμεί να εξειδικευτεί στη γλώσσα, τη μετάφραση, τη νομική ή την ιατρική επιστήμη.

 

http://www.didaskaleio.uoa.gr/

17 /10 Ημερίδα "Οργάνωση και Υπηρεσίες της Μονάδας Προσβασιμότητας"
Γενικό

Ημερίδα "Οργάνωση και Υπηρεσίες της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ για Φοιτητές με Αναπηρία"

17 Οκτωβρίου 2017

 

Το 2006 ιδρύθηκε και άρχισε την επίσημη λειτουργία της ως Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία (ΜοΠροΦμεΑ). Η Μονάδα έχει ως αποστολή «τη διασφάλιση στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες, και απαιτήσεις, και ιδιαίτερα των φοιτητών με αναπηρία (ΦμεΑ)». Οι ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία συνοψίζονται σε μια λέξη: «Πρόσβαση». Οι δράσεις του ΕΚΠΑ όλα αυτά τα χρόνια είναι συνεχείς.

Το πλαίσιο οργάνωσης, οι υπηρεσίες και οι δράσεις της Μονάδας και οι εμπειρίες των φοιτητών θα παρουσιασθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται στις 17/10/2017, στο Αμφιθέατρο "Α. Αργυριάδης" (ΕΚΠΑ, Κεντρικό Κτήριο, Πανεπιστημίου 30). 

Στην εκδήλωση θα βραβευθούν φοιτητές του ΕΚΠΑ που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη Μονάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΜοΠροΦμεΑ παρέχονται στην ιστοθέση: http://access.uoa.gr
 

Η λειτουργία του ΕΛΚΕ σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο
Γενικό

   

Ακολουθεί σύνδεσμος με τα
συνοπτικά πρακτικά από την Ημερίδα: "Η λειτουργία του ΕΛΚΕ σύμφωνα με το
νέο νομοθετικό πλαίσιο"

 
http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/shmantika-gegonota/proboli-shmantikoy-gegonotos/paroysiaseis-hmeridas-h-leitoyrgia-toy-elke-symfwna-me-to-neo-nomo8etiko-plaisio-n-4485-2017.html

 
Ακολουθεί σύνδεσμος σχετικά με την
Υπηρεσία Υποστήριξης και Αρωγής Χρηστών (Helpdesk)

  

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/proboli-newn/elke-yphresia-ypostiri3hs-kai-arwgis-xrhston-helpdesk-diadikasia-proslhchs-proswpikoy.html

 

 

Εκδήλωση για τα 180 χρόνια της Ιατρικής Σχολής
Γενικό

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Επίδαυρο η εκδήλωση για τον εορτασμό των 180 χρόνων της Ιατρικής Σχολής.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης (18:30-20:00) στο Αρχαίο Θέατρο.

Ο χώρος, το πρώτο αρχαίο Ασκληπιείο του κόσμου, αν και όχι τόσο κοντά στην Αθήνα, επιλέχθηκε για την ισχυρή συμβολική αξία του, όπως αρμόζει στην τόσο σημαντική αυτή επέτειο για την Ιατρική Σχολή.

Η δεξίωση που θα ακολουθήσει θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Λυγουριού (Ασκληπιού 112).

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/ekdilwsh-gia-ta-180-xronia-ths-iatrikis-sxolis.html

Δελτίο τύπου της εκδήλωσης (1/10/2017)

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/proboli-newn/eortasmos-twn-180-xronwn-leitoyrgias-ths-iatrikis-sxolis-toy-ekpa-sto-arxaio-asklhpieio-ths-epidayroy.html

Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία ανοικτά στο κοινό (7/10/2017)
Γενικό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του, μετά την επιτυχή και με μεγάλη επισκεψιμότητα Ημέρα των Μουσείων του Ιδρύματος στις 6 Μαΐου 2017, ανοίγει και πάλι στο ευρύ κοινό τα Πανεπιστημιακά Μουσεία.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 τα Πανεπιστημιακά Μουσεία θα είναι ανοικτά για το κοινό από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ., με παράλληλες ανά χρονικά διαστήματα ξεναγήσεις για να γνωρίσει και να ενημερωθεί ο επισκέπτης για τον επιστημονικό και πολιτιστικό πλούτο του Πανεπιστημίου. Οι υπεύθυνοι Καθηγητές και Διευθυντές των Μουσείων καθώς και το προσωπικό τους θα προσφέρουν και πάλι στο ευρύ κοινό την εμπειρία της γνωριμίας του σπάνιου θησαυρού που διαθέτουν τα επί μέρους πανεπιστημιακά τμήματα στις μουσειακές τους συλλογές.

Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία διακρίνονται σε: Μουσεία της Σχολής Επιστημών Υγείας στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στο Γουδή, Μουσεία της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου και στο Μουσείο Ιστορίας και το Ιστορικό Αρχείο στο κέντρο της Αθήνας. 

Για τους επισκέπτες των Μουσείων της Πανεπιστημιούπολης θα υπάρχει λεωφορείο στην κεντρική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης επί της οδού Ούλωφ Πάλμε για την εύκολη μετάβαση των επισκεπτών στα Μουσεία.

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενεί την έκθεση «Το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις» και για την εκδήλωση «τα Πανεπιστημιακά Μουσεία ανοιχτά στο κοινό» έχει προσκαλέσει τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην περιοδική έκθεση να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό από τις 12:00 π.μ. έως 13.30 μ.μ. Συγκεκριμένα θα είναι παρόντες οι: Αντώνιος, (Παναγόπουλος), Δημήτρης Ζουρούδης, Πελαγία Κυριαζή, Ελένη Λύρα, Κύριλλος Σαρρής, Δήμητρα Σιατερλή, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Άγγελος Σκούρτης, Γιώργος Χατζημιχάλης.

Εκδηλώστε ενδιαφέρον, μιλήστε με τους ειδικούς και ελάτε να γνωρίσετε κρυμμένους θησαυρούς που συμβάλλουν διαχρονικά στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή γνώση!

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 368 9748, 210 368 9502-9506.
 

 

 

 

CAPSELLA Acceleration Programme
Γενικό

CAPSELLA Acceleration Programme:
Δήλωσε συμμετοχή έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Ολοκληρώνονται την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό CAPSELLA Acceleration Programme, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί 6-7 Οκτωβρίου 2017 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη χορηγία της Eurobank και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της TP Organics.

Στο CAPSELLA Acceleration Programme μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να δημιουργήσουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στη γεωργική βιοποικιλότητα άτομα άνω των 18 ετών χωρίς κανένα περιορισμό στο επίπεδο εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές, νέους επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωπόνους, γεωργούς, δασοπόνους/δασολόγους, γεωγράφους, στελέχη επικοινωνίας, marketing, entrepreneurs-to-be κ.ά. καθώς και σε λάτρεις της καινοτομίας.

Οι διαγωνιζόμενοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν να δημιουργήσουν ομάδες των 2-5 ατόμων και να επιλέξουν μία από τις προκλήσεις αιχμής και με την καθοδήγηση διακεκριμένων μεντόρων θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους προϊόν, λύση, εφαρμογή ή/και επιχειρηματική ιδέα διεκδικώντας μεταξύ άλλων το χρηματικό βραβείο των 3.000 ευρώ καθώς και υποστήριξη για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι διαγωνιζόμενοι αφορούν τις παρακάτω θεματικές:

  • προστασία του κλίματος και διατήρηση των φυσικών πόρων
  • προστασία της υγείας του εδάφους με χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης (remote sensing)
  • επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην αμπελοκαλλιέργεια
  • σύνδεση των τοπικών οργανικών παραγωγών με τις επιχειρήσεις καταναλωτών και τροφίμων
  • διαχείριση δεδομένων σχετικά με τις ποικιλίες φυτών που ευδοκιμούν σε συγκεκριμένους τόπους
  • επέκταση των υπηρεσιών της πλατφόρμας προς όφελος της ευρύτερης γεωργικής κοινότητας
  • διάδοση της πληροφορίας σχετικά με τη σημασία της αγροδιατροφικής ποικιλίας και τα οφέλη της για τον πλανήτη και την υγεία

To CAPSELLA Acceleration Programme υλοποιείται από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά σε συνεργασία με τους Sant’ Anna – School of Advanced Studies, Aston University, AgroKnow, Rete Semi Rurali, Zephyr, We Deliver Taste, και ZLTO.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφτείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού http://contest.capsella.eu/.

 

http://contest.capsella.eu/

H σημασία των εμβολιασμών (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) Επιστημονική Εκδήλ
Γενικό

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2017-2018 δόθηκαν σήμερα σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού Κεντρικού του Κτηρίου.

 

Υλικό αναλυτικά στο σύνδεσμο

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/proboli-newn/h-shmasia-twn-emboliasmon-prolhch-my8oi-kai-ali8eies-episthmoniki-ekdilwsh.html

Επιστημονική εκδήλωση: "H σημασία των εμβολιασμών
Γενικό

Επιστημονική εκδήλωση: "H σημασία των εμβολιασμών (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες)"

 

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε; Ποια τα οφέλη; Ποια είναι εντέλει η σημασία των εμβολιασμών στην πρόληψη νοσημάτων; Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει επιστημονικά ερείσματα; Σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς και σε άλλα σχετικά με τη διαδικασία των εμβολιασμών, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τις συνιστώμενες δόσεις, τα νέα εμβόλια και άλλα σχετικά θέματα, θα απαντήσουν οι πλέον ειδικοί επιστήμονες, επιχειρώντας να ενημερώσουν υπεύθυνα, να παρουσιάσουν όλες τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και να διαλύσουν μύθους, που παραπληροφορούν και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τη Δευτέρα 25/9 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7.00- 7.15

Α) Εισαγωγή-συντονισμός

1.     Μ.-Α. Δημόπουλος (Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης του ΕΚΠΑ).

2.     Θ. Ρόζενμπεργκ (Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ).

3.     Μ. Θεοδωρίδου, (Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών).

Χαιρετισμοί

  1. Π. Σφηκάκης (Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ).
  2. Χ. Λεμονίδου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ).

 

7.15 - 8.30

Β) Εισηγήσεις

1.       Μ. Θεοδωρίδου, (Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών). «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών - ενηλίκων»,

2.       Γ. Χρούσος (Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ). «Πρόγραμμα Υγεία για Όλους & εμβολιασμοί».

3.       Θ. Γεωργακοπούλου (Υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ). «Στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα».

4.       Ά. Τερζίδης (Παιδίατρος, Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ). «Εμβολιασμός προσφύγων».

5.       Ε. Θηραίος (Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών). «Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

6.       Α. Τσακρής (Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ). «Εργαστήριο και εμβολιασμοί».

7.       Σ. Τσιόδρας (Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής). «Είναι επικίνδυνα τα εμβόλια; Το αντιεμβολιαστικό κίνημα».

 

8.30 - 9.00

Γ) Ερωτήσεις ― Συζήτηση –– Προτάσεις

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/episthmoniki-ekdilwsh-h-shmasia-twn-emboliasmon-prolhch-my8oi-kai-ali8eies.html

Υποτροφίες για μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές
Γενικό

Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές με επιλογή (Παν/κό έτος 2015-2016)

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/ypotrofies-gia-metaptyxiakes-spoydes-me-epilogi-pan-ko-etos-2015-2016.html

 

Υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές με επιλογή (Παν/κό έτος 2015-2016)

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/ypotrofies-gia-proptyxiakes-spoydes-me-epilogi-pan-ko-etos-2015-2016.html

 

 

 

Ημερίδα "ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Το Μουσείο και η Πόλη του. 24 ΣΕΠ
Γενικό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μουσείο Ιστορίας ως κεντρικός του φορέας συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές  Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διοργανώνουν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ημερίδα με θέμα"ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Το Μουσείο και η Πόλη του: από την απομόνωση στη διάδραση",  η οποία θα διεξαχθεί στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα. 

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/hmerida-pol-e-is-to-moyseio-kai-h-polh-toy-apo-thn-apomonwsh-sth-diadrash.html

Σελίδες: 1  2  3  4  5