Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πρυτανεία
Γενικό

Επίσκεψη της Πρέσβειρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα,
κ. Zhang Qiyue στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ (7.12.2018)

Η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Zhang Qiyue, συνοδευόμενη από τον A' Γραμματέα της Πρεσβείας κ. Tian Zhong επισκέφθηκε, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, την Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Πρέσβη υποδέχτηκαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, ο Αναπλ.Πρύτανη, καθηγητής Ν.Μυλωνάς, η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Ε.Καραμαλεγκου, ο τ. Αναπλ.Πρύτανη και νυν Σύμβουλος της Πρυτανείας επί θεμάτων Διεθνών Σχέσεων ομ. καθηγητής K. Μπουραζέλης και στελέχη των Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ.

 

Ο Πρύτανης ενημέρωσε την Πρέσβη ότι το ΕΚΠΑ διαχρονικά έχει στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κίνας και βρίσκονται σε ισχύ έντεκα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας για ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού, ερευνητών και φοιτητών με τα Πανεπιστήμια Shanghai International Studies University, Beijing Foreign Studies University, China University of Petroleum, Guangdong University of Foreign Studies, Zhejiang University, University of Hong Kong, Southwest Jiaotong University, University of the Chinese Academy of Social Sciences (UCASS), Minzu University of China, Anhui University of Chinese Medicine και Peking University. Με αρκετά από τα Πανεπιστήμια αυτά έχουν συναφθεί και επιπρόσθετες ειδικές συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών ή/και συμφωνίες ειδικών επιστημονικών πεδίων μεταξύ Τμημάτων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο επέκτασης της ήδη υπάρχουσας διαπανεπιστημιακής συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Beijing Foreign Studies University (BFSU) το ΕΚΠΑ υποδέχτηκε πέρυσι 23 φοιτητές και φοιτήτριες που βρίσκονταν στο τρίτο έτος σπουδών στο BFSU που πραγματοποίησαν ένα χρόνο των σπουδών τους, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, στην ελληνική γλώσσα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος πραγματοποιούν σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Guangdong University οf Foreign Studies (GDUFS) στο πλαίσιο επέκτασης αντίστοιχης διαπανεπιστημιακής συμφωνίας συνεργασίας.

Όπως περιέγραψε στη συνέχεια η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, με βάση το πρόγραμμα σπουδών, οι 23 φοιτητές του BFSU παρακολούθησαν πέρυσι ειδικά διαμορφωμένο γι αυτούς πρόγραμμα σπουδών που περιλάμβανε το μάθημα «Ευρωπαϊκή Ιστορία, Τέχνη και Πολιτισμός» και το μάθημα «Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία», καθώς και εντατικό πρόγραμμα ελληνικών στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ ώστε να πάρουν πιστοποίηση στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, οι 23 φοιτητές είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν όποιο άλλο μάθημα από τη Φιλοσοφική Σχολή, ώστε να καλύψουν τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του τμήματός τους στο Beijing University, ενώ συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους. Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί για τους 12 φοιτητές του GDUFS για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Στη συνέχεια ο Πρύτανης ενημέρωσε την Πρέσβη για το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών φοιτητών για την εκμάθηση της Κινεζικής γλώσσας στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών με αποτέλεσμα, την τελευταία πενταετία, να έχουν εγγραφεί 384 άτομα σε διάφορα επίπεδα εκμάθησης της Κινεζικής γλώσσας. Ιδίως το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 παρατηρείται μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με 91 εγγεγραμμένους φοιτητές. Αλλά και Κινέζοι φοιτητές έχουν επιλέξει την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ. Ενδεικτικά ο Πρύτανης ανέφερε ότι, από το 2015 έως σήμερα, 122 κινέζοι φοιτητές έχουν φοιτήσει στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Τέλος, το πρόγραμμα Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΘΥΕΣΠΑ) έχει προσελκύσει 65 κινέζους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

O Πρύτανης τόνισε επίσης ότι, μετά τη επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας της Κίνας κ. Li Welhong στο ΕΚΠΑ τον Απρίλιο 2015, αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με Κινέζικα Πανεπιστήμια και, αρκετές αντιπροσωπείες Ιδρυμάτων επισκέφθηκαν την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ιδίως την τελευταία διετία. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι, εκτός των ανωτέρω Ιδρυμάτων με τα οποία συνάφθηκαν συμφωνίες συνεργασίας, έχουν συζητηθεί επικείμενες συνεργασίες κατόπιν επισκέψεων εκπροσώπων του China Scholarship Council, της Shanghai Academy of Social Sciences, της Chinese Academy of Social Sciences, του Guangxi Science and Technology Department, της State Ethnic Affairs Commission και των Πανεπιστημίων Wuhan University, Anhui University of Chinese Medicine, Shandong Normal University, Shanghai University of Traditional Chinese Medicine, Beijing Normal University.

Η Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίσκεψή της στο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Αποτελεί δε ιδιαίτερη χαρά για την ίδια να αναλαμβάνει Πρέσβης της χώρας της στην Ελλάδα σε μία περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε ιδιαίτερα σημαντικό στάδιο ανάπτυξης. Αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (8ος/2018) εξέφρασε και τη βούληση της Κινεζικής Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο στα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία προσφέρει το ΕΚΠΑ, όσο και στην επικείμενη ψήφιση λειτουργίας ενός αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στη Φιλοσοφική Σχολή από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, το οποίο θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό και για Κινέζους φοιτητές. Όπως υπερθεμάτισε ο κ. Μπουραζέλης, παρόλο που το ΕΚΠΑ προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα (επιπέδου μάστερ και διδακτορικού) στα οποία φοιτούν κινέζοι φοιτητές, οι σπουδές τους από το προπτυχιακό επίπεδο θα βοηθήσει στην πληρέστερη μελέτη και αφομοίωση της ελληνικής ιστορίας, φιλοσοφίας, αρχαιολογίας, κ.ά.

Η Πρέσβης συμφώνησε ότι η δημιουργία αυτού του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και η κυβέρνηση της χώρας της επιθυμεί διεύρυνση της συνεργασίας των Κινεζικών Πανεπιστημίων με τα Ελληνικά και ιδιαιτέρως με διεθνώς αναγνωρισμένα όπως το ΕΚΠΑ.

Η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής αναφέρθηκε στη συνέχεια στην έντονη κινητικότητα τόσο των Πρυτανικών Αρχών όσο και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής για την προώθηση και οργάνωση κοινών δράσεων Ελλάδας – Κίνας στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στο πεδίο του πολιτισμού γενικότερα. Για παράδειγμα, μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής συμμετείχαν στο forum "Jixia Academy  and  Plato  Academy - Chinese  and  Greek  Classical Civilizations Summit Forum" το Σεπτέμβριο του 2018 στο Shandong και θα οργανωθεί αντίστοιχης θεματολογίας forum στην Αθήνα το 2019. Επίσης  επίκειται η οργάνωση ενός θερινού σχολείου για φοιτητές του Πανεπιστημίου UCASS στη Φιλοσοφική τον Ιούλιο 2019,  εξετάζονται νέες συμφωνίες φοίτησης φοιτητών σε ειδικά προγράμματα, κ.ά.

Η Πρέσβης στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο κτήριο των Προπυλαίων.

 

 

Πρόσκληση σε συμμετοχή στην ευρωπαϊκή έρευνα αποφοίτων Eurograduate
Γενικό

Αγαπητέ/ή Απόφοιτε/η,
H Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή έρευνα αποφοίτων των ανώτερων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (EUROGRADUATE pilot survey,  www.eurograduate.eu)  και είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή σου, ώστε να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικές με την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων. Ως εκ τούτου, σε παρακαλούμε θερμά να συμμετέχεις στην έρευνα συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο.
Η έρευνα παρακολουθεί τους/τις απόφοιτους/τες ένα και πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, δηλαδή αφορά άτομα που ολοκλήρωσαν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2012-13 και 2016-17.
Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://eurograduatesurvey.panteion.gr/participate/b82fdd15d57bc25eaefa9024cf75b736
 Όλες οι απαντήσεις που θα συλλεχθούν στην έρευνα θα αντιμετωπιστούν με ανωνυμία και σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό 45/2001 της ΕΕ, ο οποίος αφορά στην προστασία δεδομένων από τους θεσμούς της ΕΕ, όπως επεξηγούνται στη δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων: http://www.eurograduate.eu/respondents

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση parsanoglou(at)panteion.gr.

Ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο και τη συμβολή σου!
 
Εκ μέρους της Εθνικής Ερευνητικής Ομάδας
Μαρία Συμεωνάκη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Στατιστικής
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
Σχολή Πολιτικών Επιστημών
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 
 

Ευρωπαϊκή έρευνα με αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ
Γενικό

Αγαπητέ/ή Απόφοιτε/η,

 

Με το παρόν θέλουμε να σε ενημερώσουμε ότι το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών έχει αναλάβει τη διεξαγωγή πιλοτικής έρευνας με αποφοίτους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η έρευνα αφορά αποφοίτους των ακαδημαϊκών ετών 2012-13 και 2016-17. 

 

Η έρευνα αποτελεί τμήμα της πανευρωπαϊκής έρευνας Eurograduate, η οποία θα είναι η πρώτη μελέτη που θα επιτρέπει τη σύγκριση συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης σε έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών χωρών. Περισσότερες πληροφορίες γύρω από την έρευνα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.eurograduate.eu

 

Όλες οι απαντήσεις που θα συλλεχθούν στην έρευνα θα αντιμετωπιστούν με ανωνυμία και σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό 45/2001 της ΕΕ, ο οποίος αφορά στην προστασία δεδομένων από τους θεσμούς της ΕΕ, όπως επεξηγούνται στη δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων: http://www.eurograduate.eu/respondents

 

Αν επιθυμείς να λάβεις πρόσκληση για συμμετοχή στην έρευνα απαντώντας σε ένα online ερωτηματολόγιο, παρακαλείσαι να δηλώσεις τη διαθεσιμότητά σου μέχρι τις 28/10/2018, προωθώντας το παρόν μήνυμα στη διεύθυνση parsanoglou@panteion.gr .

8 καθηγητές του ΕΚΠΑ μεταξύ των 3160 ερευνητών με την σημαντικότερη επιρροή
Γενικό

Οκτώ καθηγητές του ΕΚΠΑ μεταξύ των 3160 ερευνητών με την σημαντικότερη επιστημονική επιρροή παγκοσμίως

 


(Highly Cited Researchers (h>100) της Webometrics)
http://www.webometrics.info/en/hlargerthan100 

 


Οκτώ καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνονται στην κατάταξη «3160 Highly Cited Researchers (h>100)»  της Webometrics. Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar.  Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. Η επικαιροποιημένη  κατάταξη που δημοσιεύθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, περιλαμβάνει 3.160 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100.  Με άλλα λόγια ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες. 
Αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση για το ερευνητικό έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα για το ερευνητικό δυναμικό της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής  του Ιδρύματος, η συμμετοχή των οκτώ μελών ΔΕΠ και ερευνητών.
 Στην εν λόγω πολύ σημαντική κατάταξη εμφανίζονται συνολικά 16 καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων, 8 από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 6 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένας από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτο».
Οι οκτώ καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ με την σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι από την Ιατρική του Σχολή ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 182 και 137.377 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 120 και 64.696 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 107 και 46.819 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 106 και 41.693 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 105 και 60.846 ετεροαναφορές και από το Τμήμα Φυσικής ο καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας με h-index 172 και 136.823 ετεροαναφορές, η Καθηγήτρια Χριστίνα Κουρκουμέλη h-index 164 και 129.757 ετεροαναφορές  και ο Αν. Καθηγητής Ευστάθιος Στυλιάρης με h-index 101 και 46.605 ετεροαναφορές .
Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018. Οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα  είτε είναι εν ζωή είτε όχι κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό  με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index,  και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών.  
Στην κατάταξη του 2018, όπως προαναφέραμε  εμφανίζονται 3160 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος είναι ο Καθηγητής του John Hopkins University. Solomon H Snyder με h-index 279 και 357.238 ετεροαναφορές.

To “Climathon” επιστρέφει στην Αθήνα
Γενικό

To “Climathon” επιστρέφει στην Αθήνα
Hackathon 24 ωρών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
 

Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", η Οργάνωση Γη, το δίκτυο UN SDSN Greece και ο Δήμος Αθηναίωνστο πλαίσιο του EIT Climate-KIC HUB Greece συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου το δεύτερο Climathon Athens στο Earth K44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, 11854, Γκάζι, Αθήνα).
 
Το EIT Climate-KIC αποτελεί την Ευρωπαϊκή κοινότητα για τη γνώση και την καινοτομία, η οποία λειτουργεί για μια ευημερούσα, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτική στην αλλαγή του κλίματος κοινωνία και βασίζεται στην κυκλική οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Το EIT Climate-KIC Hub στην Ελλάδα ξεκίνησε την επίσημη δραστηριοποίησή του στις 25 Μαΐου 2018 και εκπροσωπείται από μια κοινοπραξία αποτελούμενη από: Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" (συντονιστής του έργου), Ακαδημία Αθηνών, Uni.fund, ERFC, UN SDSNGreece, IOBE και Eunice Energy Group.
 
Το Climathon είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του Climate-KIC με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων και εφαρμόσιμων εργαλείων και λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγήςστις πόλεις. Το 2017 συμμετείχαν 104 πόλεις με 4500 συμμετέχοντες.
 
Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα 4 Climathons (Αθήνα, Πειραιάς, Ηράκλειο και Λάρισα) υπό την αιγίδα του EIT Climate-KIC Hub Greece. Η πρόκληση για την πόλη της Αθήνας είναι η δημιουργία του πρώτου ανοικτού και ψηφιακού μητρώου δέντρων στον αστικό ιστό.
 
Οι συνδιοργανωτές προσκαλούν ενεργούς πολίτες της Αθήνας και εξειδικευμένους δενδροκόμους και δασοκόμους, ερευνητές και πανεπιστημιακούς, ειδικούς πληροφορικής και προγραμματιστές, καινοτόμους επιχειρηματίες και τοπικές επιχειρήσεις καθώς και οργανώσεις για την κονωνία των πολιτών να δημιουργήσουν μαζί ένα ανοικτό ψηφιακό μητρώο δένδρων παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη μελλοντική διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πλάνο δεντροφύτευσης αλλά και με τη διαχείριση των πλημμυρών και καταιγίδων.
 
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και εγγραφή στο Climathon Athens 2018 μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://climathon.climate-kic.org/athens

https://youtu.be/RaYHk30eQgY
 

Συνέδριο Οι τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον
Γενικό

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν τριήμερο συνέδριο με τίτλο «Οι τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον» στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2018, στη Φιλοσοφική Σχολή, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/oi_technes_sto_elliniko_scholeio/

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Δ. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ FRANK-WALTER STEINMEIER
Γενικό

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Δ. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ FRANK-WALTER STEINMEIER ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.

 

Τελετή αναγόρευσης της Α.Ε. του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κυρίου Frank-Walter Steinmeier
Σας επισυνάπτουμε πρόσκληση για την τελετή αναγόρευσης της Α.Ε. του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κυρίου Frank-Walter Steinmeier σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.  

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/anagoreysi_toy_proedroy_tis_od_tis_germanias_frank_walter_steinmeier_se_epitimo_didaktora_tis_nomi/

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γενικό

Δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία της Ακαδημίας Διεθνούς Προβολής του Κινεζικού Πολιτισμού του Beijing Normal University (ΑICCC - BNU) επισκέφθηκε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου 2018 με επικεφαλής την Κοσμήτορα της ΑκαδημίαςΟμ. Καθηγήτρια Huang Huilin. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Κοσμήτορα επί ειδικών θεμάτων, Καθηγητή Gao Feng τον Αναπλ. Κοσμήτορα, Καθηγητή Luo Jan, αλλά και διακεκριμένους καθηγητές της Ακαδημίας και του Beijing Normal University, υποψήφιους διδάκτορες και διοικητικά στελέχη του Κινεζικού Πανεπιστημίου.

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/episkepsi_ekprosopon_tis_akadimias_diethnoys_probolis_toy_kinezikoy_politismoy_toy_beijing_normal_univ/

224 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ 63 ΠΑΝ. 22 ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑΪΒΑΝ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
Γενικό

Την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η τελετή υποδοχής 209 φοιτητών και φοιτητριών από 63 Πανεπιστήμια 22 Ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία), καθώς και φοιτητών και φοιτητριών από την Ταϊβάν και την Κίνα. Πρόκειται για φοιτητές και φοιτήτριες που θα σπουδάσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019  στο πλαίσιο τόσο των διεθνών ανταλλαγών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ όσο και των διμερών διεθνών συμφωνιών του Ε.Κ.Π.Α.

(https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/224_foitites_apo_63_panepistimia_22_eyropaikon_choron_kai_apo_panepistimia_tis_kinas_kai_tis_taiban_s/)

Από τους εισερχόμενους 209 φοιτητές μέσω του προγράμματος ERASMUS+, οι περισσότεροι μετακινούνται στο Ε.Κ.Π.Α. από πανεπιστήμια της Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Επίσης, για το τρέχον εξάμηνο, επέλεξαν το Ε.Κ.Π.Α. για τις σπουδές τους 15 φοιτητές μέσω συμφωνιών διεθνών ανταλλαγών από τα Πανεπιστήμια Guangdong University of Foreign Studies, Shanghai International Studies University της Κίνας καθώς και το  Νational Chengchi University της Ταϊβάν.

Οι 224 αλλοδαποί φοιτητές θα εγγραφούν σε 26 από τα 33 Τμήματα και Σχολές του Ε.Κ.Π.Α, με την πλειονότητα αυτών να έχουν εκφράσει προτίμηση στη Νομική Σχολή, και τα Τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας.

Στην τελετή υποδοχής, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α., πραγματοποίησε προσφώνηση ο Πρύτανης, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ο οποίος, καλωσορίζοντας τους φοιτητές, επικεντρώθηκε στην ευκαιρία που τους δίδεται να σπουδάσουν σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο, το οποίο γιορτάζει φέτος 181 χρόνια από την ίδρυσή του.  Τόνισε ότι ο διεθνής προσανατολισμός του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις Πρυτανικές Αρχές και ότι τα προγράμματα διεθνών ανταλλαγών προσφέρουν την ευκαιρία στους φοιτητές να ζήσουν σε μία πόλη με ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και στη συνέχεια να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία με τους συμφοιτητές, τους καθηγητές και τους φίλους τους πίσω στη χώρα τους. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους φοιτητές που επέλεξαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις σπουδές τους, καλώντας τους ταυτοχρόνως να βοηθήσουν το Ε.Κ.Π.Α να βελτιωθεί περαιτέρω με την καλοπροαίρετη κριτική τους μετά το πέρας των σπουδών τους.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπλ. Πρύτανη καθηγητής Γεώργιος Ζωγράφος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του μεγάλου Ολλανδού ουμανιστή Eράσμου του Ρόττερνταμ αλλά και στη σημασία του προγράμματος για τους διακινούμενους φοιτητές αλλά και τα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε τέλος στις δυνατότητες που προσφέρουν οι σπουδές σε ένα ιστορικό πανεπιστήμιο όπως το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο έχει καταξιωθεί διεθνώς για την παρεχόμενη εκπαίδευση, την αριστεία και την καινοτομία, αλλά και η Αθήνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα και πηγή πνευματικού και πολιτισμικού πλούτου.

Η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου επεσήμανε ότι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης που φαίνεται συχνά άπιαστο όνειρο, δεν είναι τυχαίο ότι έγινε πολύ γρήγορα πραγματικότητα εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται οι κοινές ρίζες των Ευρωπαϊκών λαών: στο χώρο της Παιδείας. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS αποτέλεσε την κύρια έκφρασή της. Η Φιλοσοφική Σχολή στηρίζει με θέρμη εδώ και τριάντα χρόνια τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS με ποικίλους τρόπους. Συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών φοιτητών και διδακτικού προσωπικού με πολλά και υψηλού διεθνούς κύρους Πανεπιστήμια της Ευρώπης και προσφέρει ένα καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχές διατμηματικό μάθημα στην Αγγλική γλώσσα που απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές ERASMUS του Ε.Κ.Π.Α. Με τη σημερινή εκδήλωση χαιρετίζει και τη δημιουργία για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά του προγράμματος με το Πανεπιστήμιο του Guangdong University of Foreign Studies για τη φοίτηση 13 φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή και το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας συνεργασίας.

Κατά το χαιρετισμό της η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Φωτεινή Φρύδα πραγματοποίησε μία παρουσίαση των δομών και των προσφερομένων μαθημάτων του Ε.Κ.Π.Α. και αναφέρθηκε στoν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών οι οποίοι επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών για σπουδές και πρακτική άσκηση, καταδεικνύοντας επίσης την αύξηση τόσο του αριθμού των συμφωνιών όσο και των συνεργαζόμενων με το Ε.Κ.Π.Α ιδρυμάτων.

Η εκπρόσωπος του συλλόγου Erasmus Student Network (ΕSN) KAPA, Νίκη Μωραΐτη παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου Erasmus+ και τις δυνατότητες που προσφέρονται στους εισερχόμενους φοιτητές. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν κοινωνικώς ευπαθή στρώματα, τονίζοντας τις δράσεις της ΕSN KAPA που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση των φοιτητών Erasmus.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου με τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Guangdong University of Foreign Studies (GDUFS), τους οποίους το Ε.Κ.Π.Α. έχει φέτος την ευκαιρία για πρώτη φορά να υποδεχθεί στη Φιλοσοφική Σχολή, στο πλαίσιο επέκτασης της ήδη υπάρχουσας διαπανεπιστημιακής συμφωνίας με το GDUFS. Κατά τη συζήτηση, παρουσία και των Καθηγητριών της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναστασίας Παπαδία-Λάλα και Σοφίας Παπαϊωάννου συζητήθηκαν οι δυνατότητες που θα παρέχει αυτό το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα τόσο στα δύο πανεπιστήμια όσο και  στους ίδιους τους φοιτητές. Οι κινέζοι φοιτητές θα διδαχθούν έξι μαθήματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή και Νεοελληνική ιστορία, την Ελληνική Μυθολογία και τον Πολιτισμό αλλά θα στοχεύσουν και στην απόκτηση πτυχίων Ελληνικής γλωσσομάθειας μέσω σπουδών τους στο διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 έχουν συναφθεί  εξακόσιες ογδόντα (680) διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με τριακόσια σαράντα ένα (341) Ιδρύματα από τριάντα μία (31) ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και 9 συμφωνίες συνεργασίας με Ιδρύματα από 7 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Σερβία) στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας.

Εκτιμάται τέλος ότι, οι εξερχόμενοι φοιτητές από το Ε.Κ.Π.Α. προς Πανεπιστήμια του εξωτερικού για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 θα ανέλθουν σε 830, ενώ αναμένονται 355 φοιτητές να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο Ε.Κ.Π.Α.

28 ΣΕΠ - Εθελοντική Υποστήριξη σε φοιτητές ΑμεΑ του ΕΚΠΑ
Γενικό

Εθελοντική Υποστήριξη σε φοιτητές ΑμεΑ του ΕΚΠΑ: εκδήλωση ενημέρωσης για υποψήφιους εθελοντές

 

Η Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία αναζητά φοιτητές που επιθυμούν να υποστηρίξουν εθελοντικά τους συμφοιτητές τους με Αναπηρία στις σπουδές τους. Για τον λόγο αυτό και ενόψει της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενημερωτικής εκδήλωσης προς τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους εθελοντές, στις 28 Σεπτεμβρίου, στις 11 και 24 Οκτωβρίου (κατ’ επιλογή).

Εθελοντική Υποστήριξη σε φοιτητές ΑμεΑ του ΕΚΠΑ: Πρόσκληση δήλωσης συμμετοχής σε εκδήλωση ενημέρωσης υποψήφιων εθελοντών

 • Είσαι φοιτητής του ΕΚΠΑ;
 • Θέλεις να υποστηρίξεις τους συμφοιτητές σου με Αναπηρία αλλά δεν γνωρίζεις πώς;
 • Επιθυμείς να αναλάβεις εθελοντική δράση στο πλαίσιο της Σχολής σου;

Γίνε εθελοντής της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία!

Στόχος της Υπηρεσίας Εθελοντισμού της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία του ΕΚΠΑ είναι ο συντονισμός της συστηματικής, διακριτικής και ασφαλούς εξυπηρέτησης των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) σε θέματα που αφορούν τις σπουδές τους, από εκπαιδευμένους εθελοντές συμφοιτητές τους.

Ιστοσελίδα Υπηρεσίας Εθελοντισμού Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία: http://access.uoa.gr/?page_id=80

Η εκδήλωση αφορά φοιτητές του ΕΚΠΑ που θέλουν να ενημερωθούν, να θέσουν τα ερωτήματά τους  και να ενταχτούν στο πρόγραμμα του εθελοντισμού του τρέχοντος εξαμήνου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής/περισσότερες πληροφορίες

Μην αμελήσεις να αναγράψεις δίπλα από την ημερομηνία που σε ενδιαφέρει τα στοιχεία σου: Όνομα, Επώνυμο, Τμήμα Φοίτησης και ένα κινητό/mail, ώστε να επιβεβαιωθεί εκ μέρους της υπηρεσίας η κράτησή σου και για να μάθεις λεπτομέρειες όσον αφορά την αίθουσα διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Σε περιμένουμε !

Εκδήλωση στο Facebook: https://www.facebook.com/events/2011503572481324/

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΓΡΙΠΗ, ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ, ΙΛΑΡΑ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΛΟΙΜ
Γενικό

Εκ μέρους του Πρύτανη, καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλου, σάς ενημερώνουμε για τη διοργάνωση από το ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιστημονικής εκδήλωσης σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες).
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χωρά μας, στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά από τους αρμόδιους φορείς.

 

Πρόγραμμα στο σύνδεσμο που ακολουθεί

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/epikaira_themata_dimosias_ygeias_gripi_ios_dytikoy_neiloy_ilara_paidiatrikes_iogeneis_loimoxeis/

Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γενικό

25 Ξένες Γλώσσες και πολλά ειδικά προγράμματα από 200€ τον χρόνο! 
Μόνο στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
www.didaskaleio.uoa.gr
 

Διδασκαλία 25 ξένων γλωσσών σε φοιτητές όχι μόνο του ΕΚΠΑ, αλλά και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, καθώς και σε εργαζόμενους ή άλλους ενδιαφερόμενους, προγράμματα μετάφρασης και ορολογίας καθώς και ειδικά προγράμματα προσφέρονται από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, μια ανεξάρτητη και αυτοτελή εκπαιδευτική μονάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα προγράμματα προσφέρονται με το κύρος, την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει το ΕΚΠΑ και με  ιδιαίτερα χαμηλά δίδακτρα  ― από 200€/χρόνο!
Η κατάκτηση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί σήμερα ένα αναγκαίο εφόδιο. Η απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων παίζει σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας, καθώς διευρύνει τους πνευματικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς ορίζοντες των σπουδαστών, ενώ καθορίζει την επαγγελματική τους εξέλιξη. Το έργο της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών επιτελείται επιτυχώς εδώ και δεκαετίες από το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών ιδρύθηκε το 1931 και αποτελεί σήμερα μια ανεξάρτητη και αυτοτελή ακαδημαϊκή μονάδα, υπό την εποπτεία των Πρυτανικών Αρχών, η οποία προσφέρει προγράμματα διδασκαλίας ξένων γλωσσών ανωτέρου επιπέδου, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξαρχής σκοπός του Διδασκαλείου ήταν η διδασκαλία των ξένων γλωσσών, η οποία ωστόσο για πολλά χρόνια περιορίστηκε στη διδασκαλία των ευρύτερα ομιλουμένων, δηλαδή της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής, στις οποίες προστέθηκαν αργότερα η Ισπανική και η Ρωσική.          
…………

Σήμερα, στο Διδασκαλείο διδάσκονται 25 γλώσσες, με ξεχωριστά τμήματα για όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας: Αγγλική, Αλβανική, Αιθιοπική, Αραβική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ιαπωνική, Ινδική (Hindi – Σανσκριτική), Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κορεατική, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πολωνική, Πορτογαλική, Ρωσική, Σερβική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική.

Επιπλέον, προσφέρονται ειδικά προγράμματα για όποιον επιθυμεί να εξειδικευτεί στη γλώσσα, π.χ. στη μετάφραση, τη νομική ή την ιατρική ορολογία. Τα προγράμματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
Ειδικά Προγράμματα (1 τρίωρο / εβδομάδα):

 • §  Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου Α2-Β1
 • §  Εργαστήριο Προφορικού και Γραπτού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου B1- B2            
 • §  Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου C1- C2
 • §  Εργαστήριο Γραπτού Ακαδημαϊκού Λόγου στην Αγγλική Επιπέδου C1- C2
 • §  Ιατρική Ορολογία στην Αγγλική  (για φοιτητές Ιατρικών Σχολών - ιατρούς - νοσηλευτές)
 • §  Νομική Ορολογία στην Αγγλική
 • §  Μετάφραση στην Αγγλική και Ελληνική  (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)
 • §  Ναυτιλιακά- Maritime English  (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)
 • §  Χρηματοοικονομική Ορολογία στην Αγγλική (προαπαιτείται το επίπεδο γλωσσομάθειας Β2)
 • §  Εργαστήριο Προφορικού Λόγου στη Γαλλική  Επιπέδου Β1-Β2
 • §  Εργαστήριο Γραπτού Ακαδημαϊκού Λόγου στη Γαλλική  Επιπέδου C1-C2
 • §  Νομική Ορολογία στη  Γαλλική
 • §  Θεσμοί, Ορολογία & Μετάφραση εγγράφων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στη Γαλλική
 • §  Εργαστήριο Γραπτού και Προφορικού Λόγου στη Γερμανική Επιπέδου C1-C2  
 • §  Εργαστήριο Γραπτού & Προφορικού Λόγου  στην Ισπανική Επιπέδου Β2
 • §  Εργαστήριο Πολιτισμού & Κουλτούρας στην Ισπανική Επιπέδου Β2
 • §  Εργαστήριο Γραπτού & Προφορικού Λόγου  στην Ιταλική Επιπέδου Β2-C1

 
Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκτός από τους φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, και εργαζόμενοι ή άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενώ τα δίδακτρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά ― από 200€/χρόνο!
Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών χορηγεί Βεβαίωση Παρακολούθησης και Βεβαίωση Σπουδών σε όσους ολοκληρώνουν επιτυχώς την παρακολούθηση του τμήματος στο οποίο έχουν εγγραφεί.
Τηλ. επικοινωνίας:  210 3688262, 210 3688263,  210 3688264, 2103688265, 210 3688266, 2103688232, 210 3688204.
E-mail: secr@didaskaleio.uoa.gr 
Ιστοσελίδα: www.didaskaleio.uoa.gr http://www.didaskaleio.uoa.gr
 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΜΕ ΑΜΙΓΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Γενικό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΑΜΙΓΩΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

 

Ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις επιφύλαξε το καλοκαίρι του 2018 για το ΕΚΠΑ, σε σημαντικούς πίνακες διεθνών κατατάξεων πανεπιστημίων που ακολουθούν αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια.

Οι εν λόγω κατατάξεις  αποτιμούν την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών, το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους, χωρίς να στηρίζονται σε έρευνες, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις  και υποβολές στοιχείων από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Αντλούν στοιχεία από το διαδίκτυο και από εγκεκριμένες και αξιόπιστες βάσεις ερευνητικών άρθρων και δεδομένων.  Επίσης αποφεύγουν  «έρευνες φήμης» οι οποίες στηρίζονται σε ερωτηματολόγια, όπου είναι φυσικό να ευνοούνται μεγάλα ιστορικά Πανεπιστήμια τα οποία διαφημίζονται συνεχώς.

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των διακρίσεων του ιδρύματος:

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/simantikes_diakriseis_toy_ethnikoy_kai_kapodistriakoy_panepistimioy_athinon_se_pinakes_katataxis_me_am/

ACADEMIC RANKING OF WORLD UNIVERSITIES 2018
Γενικό

Υψηλή Θέση και Διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης»

Ανακοινώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ShanghaiRanking Consultancy, ηΠαγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universities - ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης». Η εν λόγω κατάταξη θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε Πανεπιστήμιο που διαθέτει Αποφοίτους και Καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία,  Ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση,  και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Nature και Science. Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται Πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση  Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Συνολικά, περισσότερα από 1500 πανεπιστήμια αξιολογούνται  κατατάσσονται και από αυτά δημιουργείται ο πίνακας με τα καλύτερα 500. Στην κατάταξη του 2018 και για πρώτη φορά  υπάρχει ξεχωριστός πίνακας για τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στις θέσεις έως 501 και έως 1000 δημιουργώντας τον πίνακα ARWU World Top 500 Candidates.

Με βάση τα αποτελέσματα της Κατάταξης τρία ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 500 καλύτερων του κόσμου, και άλλα δύο στις θέσεις 501-1000. Κορυφαίο Ελληνικό Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (θέσεις 301-400) με την ανάλυση να δείχνει ότι βρίσκεται στη θέση 330. Ακολουθούν στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (θέση 402) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (θέση 441). Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στις θέσεις 801-900 (θέση 877) και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 901-1000 (θέση 990)

Αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/academic_ranking_of_world_universities_2018/

Δράσεις ΕΚΠΑ για πυρόπληκτους
Γενικό
Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων, έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται επιπλέον οι παρακάτω δράσεις από τα διάφορα Τμήματα και Σχολές του ΕΚΠΑ (ενδεικτική αναφορά):
° Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής και με τη συνδρομή των συναδέλφων από την Οδοντιατρική Σχολή, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει τις εξετάσεις σε σορούς από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας 23/7/2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αναγνώρισης. Έχει ολοκληρωθεί το 70% των ταυτοποιήσεων και παραδίδονται συνεχώς τα πιστοποιητικά θανάτου στους συγγενείς. Όλες οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά στο Εργαστήριο, με τη βοήθεια των ειδικών αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, παρουσία ψυχολόγων. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, γιατί πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά.
° Κλιμάκιο του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, υποστηρίζει από τις 25 Ιουλίου την Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 100 πληγέντες. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών, έχει οργανωθεί το ιατρείο της κατασκήνωσης, καθώς και το υπάρχον φαρμακείο με σχετικό υλικό και παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
° Κλιμάκιο του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων" του Τμήματος Γεωλογίας βρίσκεται στην περιοχή και καταγράφει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για α) την άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV - Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους, β) την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους, γ) την εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της, δ) τη θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ε) τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων και στ) τον σχεδιασμό χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.   
° Υπάρχει σημαντική συμμετοχή στις Μονάδες Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν καθώς και σε Μονάδες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων της Αττικής από μέλη της Κοινότητας του ΕΚΠΑ. Αυτή η δράση έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε πλάσμα.
° Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας οργανώνει πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες αμέσου προτεραιότητας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, συγκεντρώνει φαρμακευτικό υλικό: Betadine, γάζες, παυσίπονα, αναπλαστικές κρέμες, ορούς για καθαρισμό πληγών, αντιβιοτικές κρέμες (fucidin, fucicort, κορτιζονούχες κρέμες). Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά 09:00-14:00 στη Γραμματεία του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (κτήριο ΔΝΕΓ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) μέχρι και την Τετάρτη 01/08/2018. 
° Για τα άλλα είδη (τρόφιμα και λοιπό υγειονομικό υλικό) είναι ήδη σε εξέλιξη η σχετική πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολήςγια τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν να συνεισφέρουν: 
°° Εμφιαλωμένα νερά
°° Χυμοί
°° Τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν (κονσέρβες, φρυγανιές, γάλατα μακράς διαρκείας)
°° Είδη προσωπικής υγιεινής
°° Τα είδη συλλέγονται στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, Κτήριο Παλαιού Χημείου, Μαυρομιχάλη 17-19, από 26/7/2018 έως και 3/8/2018 και ώρες 9:00 - 16:00 και θα διατεθούν στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής.
°° Τηλ επικοινωνίας. 210 368 8065, 210 368 8068
° Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ με τη συμμετοχή φοιτητών του και σε συνεργασία με Φαρμακεία, απέστειλε φάρμακα τα οποία ζητήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς του Μαραθώνα, όπως: Octenisept, Oινόπνευμα - οξυζενέ, Mάσκες προσώπου, Lumaren, Lepur, Xefo-rapid, Olmetec t4 100mg, Imdur, Cilroton, Zιρτεκ, Xozal, Dalzad (αντι diovan), Depon, Aντηλιακα (παιδικά και ενηλίκων), Aφρόλουτρο σώματος και σαμπουάν. Επίσης, από το Ιατρείο που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης μας ζητήθηκαν δύο μεγάλες φιάλες Οξυγόνου τις οποίες είχαν μεγάλη ανάγκη. Σε συνεννόηση με τη Διοικήτρια του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», στο οποίο το Τμήμα Νοσηλευτικής έχει εγκατεστημένες Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια,  και με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου εστάλησαν δύο μεγάλες φιάλες Οξυγόνου.
° Η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" από το απόγευμα της Δευτέρας 23/7/2018 συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών στα παιδιά και τις οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το Νοσοκομείο υποδέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται το σύνολο των παιδοψυχιατρικών περιστατικών από την πρώτη στιγμή. Η Διασυνδετική Υπηρεσία της Κλινικής με πλήρη διεπιστημονική στελέχωση ετέθη, παραμένει και θα παραμείνει για όσο χρειάζεται σε πλήρη 24ωρη διαθεσιμότητα. Μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί ψυχολογική και ψυχιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση το σύνολο των παιδιών και των οικογενειών τους. Σε αντίστοιχη ετοιμότητα είναι και οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές στο Νοσοκομείο Αιγινήτειο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν.
° Παράλληλα, συνεχίζεται η νοσηλεία πυρόπληκτων ασθενών σε Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που συνδράμουν με όλα τα μέσα και ειδικότερα στον Ευαγγελισμό και στο Αττικόν. Μέχρι χθες, Κυριακή 29/7, νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής 43 ενήλικες εγκαυματίες εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» νοσηλεύεται πλέον μόνο ένα παιδί σε καλή κατάσταση.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Γενικό

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ 23/07/2018

Οι Πρυτανικές αρχές και η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ταυτόχρονα με την έκφραση των θερμών συλλυπητηρίων τους στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που χάθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23/07/2018, προσπαθούν να συνδράμουν, ανάλογα με την εξειδίκευση του προσωπικού, στην αποκατάσταση της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή (Γουδή), συμμετέχει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ειδική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει "με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων". 

 2. Η αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταίειο έχει τεθεί σε ετοιμότητα (9 πμ - 5.30 μμ), για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, μεταξύ άλλων, επιθυμούν να δώσουν αίμα για τους πληγέντες, σύμφωνα και με το έκτακτο κάλεσμα για αιμοδοσία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Παράλληλα, και στην Αιμοδοσία του Αττικού νοσοκομείου, γίνεται εθελοντική αιμοδοσία για τα θύματα της φωτιάς που έχουν ανάγκη αίματος και παραγώγων. 

 3. Το επιστημονικό προσωπικό του μεταπτυχιακού προγράμματος "Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση κρίσεων Υγείας"επισκέφτηκε την Ραφήνα, όπου διαπίστωσε ότι οι επείγουσες υγειονομικές ανάγκες έχουν καλυφθεί και το βασικό θέμα που επείγει είναι οι δευτερογενείς ιατρικές συνέπειες, καθώς και η ανάγκη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάγκες που θα διαρκέσουν για καιρό.

 4. Η Γραμμή «ΜΕ Υποστηρίζω», δηλαδή ο δεκαψήφιος αριθός 80011 80015 λειτουργεί καθημερινά 9.00-15.00, στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» χωρίς χρέωση, και μπορούν να απευθύνονται παιδιά, έφηβοι, γονείς, καθώς και ειδικοί που χρειάζονται άμεση υποστήριξη, παροχή συμβουλευτικής διαχείρισης κρίσης, απώλειας ή άλλης δυσκολίας. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει η ανάλογη παραπομπή και εκτίμηση στις διεπιστημονικές υπηρεσίες της ΜΕΥ ή στα αντίστοιχα νοσοκομεία.            Αντίστοιχα, οι ψυχολογικές δομές στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου Αττικόν  δίνουν προτεραιότητα στα άτομα που έχουν δοκιμαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές αυτές.

 5. Ο Χειρουργικός τομέας της Ιατρικής Σχολής, μέσω των μελών του, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες, σε περίπτωση που τα Νοσοκομεία που έχουν σηκώσει το βάρος των εγκαυματιών, αναφέρουν αντίστοιχη ανάγκη.

 6. Όσον αφορά στο περιβάλλον και τις απώτερες επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή, η Διοίκηση του  Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, θέτει το στελεχιακό δυναμικό της Σχολής στη διάθεση των Δήμων που έχουν πληγεί και της Πολιτείας για: α) την άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV - Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους, β) την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους, γ) την εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της, δ) τη θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ε) τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων και στ) τον σχεδιασμό χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.     

 7. Επιπρόσθετα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από την πρώτη εμφάνιση της πυρκαγιάς στην Κινέττα, εφάρμοσε  το εξαιρετικά σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου 1 ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του (το προσεχές εξάμηνο).

 8. Λόγω του πολυπαραγοντικού ζητήματος της αντιμετώπισης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην περιοχή, θα συσταθεί επιστημονική επιτροπή, από Καθηγητές και Επιστήμονες της Σχολής Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, που μπορούν να συμβάλλουν στη μελέτη, κατανόηση των φαινομένων αυτών και με την κατάλληλη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαλυνθούν οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς.

 9. Τέλος, η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Νομικής (Κτίριο Παλαιού Χημείου, Σόλωνος και Ναβαρίνου 9 πμ - 4 μμ), συντονίζει για τις επόμενες ημέρες, για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν, τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/energeies_tis_akadimaikis_koinotitas_toy_ekpa_gia_tis_katastrofikes_pyrkagies_tis_23072018/Αττικής (εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα εκτός ψυγείου που μπορούν να διατηρηθούν πχ κονσέρβες , φρυγανιές, γάλατα μακράς διαρκείας) .

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ από 11 Ιουλίου
Γενικό

 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και το καλεί να γνωρίσει από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Tο κτήριο θεμελιώθηκε το 1839 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen και συνθέτει, μαζί με τα κτήρια της Ακαδημίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, την Αθηναϊκή Τριλογία, το πιο γνωστό και εμβληματικό σύμπλεγμα νεοκλασικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης.

Οι αίθουσες του κτηρίου αποτέλεσαν χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής, διαμαρτυρίας. Στο εσωτερικό και στον περίβολό του έλαβαν χώρα πολυάριθμες τελετουργικές εκδηλώσεις (ανεγέρσεις ανδριάντων και στηλών, εορτασμοί επετείων, κ.ά.), ενώ στη γεωγραφία της πόλης το κτήριο αποτέλεσε τον κατεξοχήν τόπο κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Στους χώρους του φιλοξενήθηκε η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη, πολυάριθμα μουσεία και εργαστήρια.

Η διακόσμηση του κτηρίου, με πλέον χαρακτηριστική την τοιχογραφία στην εσωτερική πρόσοψη των Προπυλαίων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εικονογραφικά προγράμματα του ελληνικού 19ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηματικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις ιστορικές περιόδους της ελληνικής εθνικής ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραμμά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ιστορία: ανδριάντες σημαντικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και στήλες πεσόντων στους πολέμους, έργα Ελλήνων γλυπτών.

Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν τη γνωριμία με την Αθηναϊκή Τριλογία και την επίσκεψη στο κτήριο. Η διάρκειά τους είναι περίπου 60' και θα γίνουν από τους Ιστορικούς της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Γιοχάλα και Παύλο Γκουγιάννο, υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλου.

 • Ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα: κάθε Τετάρτη 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, στις 5μ.μ.
 • Ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα: κάθε Πέμπτη 12/7, 19/7, 26/7, 2/8, στις 5μ.μ.
  • Για τις ξεναγήσεις υπάρχει συμβολικό τίμημα 2€ για ενηλίκους και 1€ για παιδιά έως 12 ετών και ειδικές κατηγορίες (περιλαμβάνεται ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο). Κράτηση θέσεων πραγματοποιείται στην ειδική σελίδα του ΕΚΠΑ: visit.uoa.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες: 210 368 8189

Ξεναγήσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/xenageis_sta_propylaia/

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ
Γενικό

Αναρτάται η προτεινόμενη τελική μορφή του Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Σύνταξης του Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής και εκτεταμένη διαβούλευση με τους Συλλόγους του ΕΚΠΑ.

 

Επιστολή προς Πρύτανη

Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής ΕΚΠΑ

Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής ΕΚΠΑ Παράρτημα ΙΙ

HIGHLY CITED RESEARCHERS (H>100) ΤΗΣ WEBOMETRICS: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΚΠΑ
Γενικό

HighlyCitedResearchers (h>100) της Webometrics:

Άλλη μία ερευνητική διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

http://www.webometrics.info/en/node/58

Ιδιαίτερη διάκριση για το ερευνητικό έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα για το ερευνητικό δυναμικό της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής  του Ιδρύματος, αποτέλεσε η δημοσίευση του τελικού πίνακα κατάταξης  Highly Cited Researchers (h>100) για το 2018 της Webometrics.

Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar.  Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. Η συγκεκριμένη κατάταξη, περιλαμβάνει 2.610 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100.  Με άλλα λόγια ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations μέχρι και τον Απρίλιο του 2018. Οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό  με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index,  και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών.  Στην κατάταξη του 2018, όπως προαναφέραμε  εμφανίζονται 2610 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος είναι ο Δρ. Sigmund Freud με h-index 280 και 491.861 ετεροαναφορές.

Στην εν λόγω πολύ σημαντική κατάταξη εμφανίζονται και 10 Έλληνες καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων, 6 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ένας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Οι έξι καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ με την σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι από το Τμήμα Φυσικής  ο καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας με h-index 181 και 149.93 ετεροαναφορές  και από την και την Ιατρική του Σχολή ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 179 και 132.181 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 118 και 60.208 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 105 και 40.203 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 104 και 44.661 ετεροαναφορές, και ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 103και 57.879 ετεροαναφορές.

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/highly_cited_researchers_h100_tis_webometrics_alli_mia_ereynitiki_diakrisi_gia_to_ekpa/

Προκήρυξεις εισαγωγής φοιτητών στα ΝΕΑ Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Γενικό

Προκήρυξεις εισαγωγής φοιτητών στα ΝΕΑ Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

 

Ολες οι πληροφορίες θα αναρτώνται στα Φοιτητικά Θέματα

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/anakoinoseis/foititika_themata/

Σελίδες: 1  2  3  4  5