Σύνδεση

Layout style

Predefined Color Shemes


ACADEMIC RANKING OF WORLD UNIVERSITIES 2018
Γενικό

Υψηλή Θέση και Διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης»

Ανακοινώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ShanghaiRanking Consultancy, ηΠαγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (Academic Ranking of World Universities - ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης». Η εν λόγω κατάταξη θεωρείται ως μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε Πανεπιστήμιο που διαθέτει Αποφοίτους και Καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία,  Ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση,  και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Nature και Science. Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται Πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση  Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Συνολικά, περισσότερα από 1500 πανεπιστήμια αξιολογούνται  κατατάσσονται και από αυτά δημιουργείται ο πίνακας με τα καλύτερα 500. Στην κατάταξη του 2018 και για πρώτη φορά  υπάρχει ξεχωριστός πίνακας για τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στις θέσεις έως 501 και έως 1000 δημιουργώντας τον πίνακα ARWU World Top 500 Candidates.

Με βάση τα αποτελέσματα της Κατάταξης τρία ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 500 καλύτερων του κόσμου, και άλλα δύο στις θέσεις 501-1000. Κορυφαίο Ελληνικό Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (θέσεις 301-400) με την ανάλυση να δείχνει ότι βρίσκεται στη θέση 330. Ακολουθούν στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (θέση 402) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (θέση 441). Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στις θέσεις 801-900 (θέση 877) και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 901-1000 (θέση 990)

Αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/academic_ranking_of_world_universities_2018/

Δράσεις ΕΚΠΑ για πυρόπληκτους
Γενικό
Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων, έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται επιπλέον οι παρακάτω δράσεις από τα διάφορα Τμήματα και Σχολές του ΕΚΠΑ (ενδεικτική αναφορά):
° Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής και με τη συνδρομή των συναδέλφων από την Οδοντιατρική Σχολή, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει τις εξετάσεις σε σορούς από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας 23/7/2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αναγνώρισης. Έχει ολοκληρωθεί το 70% των ταυτοποιήσεων και παραδίδονται συνεχώς τα πιστοποιητικά θανάτου στους συγγενείς. Όλες οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά στο Εργαστήριο, με τη βοήθεια των ειδικών αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, παρουσία ψυχολόγων. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, γιατί πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά.
° Κλιμάκιο του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, υποστηρίζει από τις 25 Ιουλίου την Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 100 πληγέντες. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών, έχει οργανωθεί το ιατρείο της κατασκήνωσης, καθώς και το υπάρχον φαρμακείο με σχετικό υλικό και παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
° Κλιμάκιο του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων" του Τμήματος Γεωλογίας βρίσκεται στην περιοχή και καταγράφει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για α) την άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV - Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους, β) την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους, γ) την εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της, δ) τη θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ε) τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων και στ) τον σχεδιασμό χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.   
° Υπάρχει σημαντική συμμετοχή στις Μονάδες Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν καθώς και σε Μονάδες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων της Αττικής από μέλη της Κοινότητας του ΕΚΠΑ. Αυτή η δράση έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε πλάσμα.
° Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας οργανώνει πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες αμέσου προτεραιότητας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, συγκεντρώνει φαρμακευτικό υλικό: Betadine, γάζες, παυσίπονα, αναπλαστικές κρέμες, ορούς για καθαρισμό πληγών, αντιβιοτικές κρέμες (fucidin, fucicort, κορτιζονούχες κρέμες). Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά 09:00-14:00 στη Γραμματεία του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (κτήριο ΔΝΕΓ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) μέχρι και την Τετάρτη 01/08/2018. 
° Για τα άλλα είδη (τρόφιμα και λοιπό υγειονομικό υλικό) είναι ήδη σε εξέλιξη η σχετική πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολήςγια τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν να συνεισφέρουν: 
°° Εμφιαλωμένα νερά
°° Χυμοί
°° Τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν (κονσέρβες, φρυγανιές, γάλατα μακράς διαρκείας)
°° Είδη προσωπικής υγιεινής
°° Τα είδη συλλέγονται στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, Κτήριο Παλαιού Χημείου, Μαυρομιχάλη 17-19, από 26/7/2018 έως και 3/8/2018 και ώρες 9:00 - 16:00 και θα διατεθούν στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής.
°° Τηλ επικοινωνίας. 210 368 8065, 210 368 8068
° Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ με τη συμμετοχή φοιτητών του και σε συνεργασία με Φαρμακεία, απέστειλε φάρμακα τα οποία ζητήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς του Μαραθώνα, όπως: Octenisept, Oινόπνευμα - οξυζενέ, Mάσκες προσώπου, Lumaren, Lepur, Xefo-rapid, Olmetec t4 100mg, Imdur, Cilroton, Zιρτεκ, Xozal, Dalzad (αντι diovan), Depon, Aντηλιακα (παιδικά και ενηλίκων), Aφρόλουτρο σώματος και σαμπουάν. Επίσης, από το Ιατρείο που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης μας ζητήθηκαν δύο μεγάλες φιάλες Οξυγόνου τις οποίες είχαν μεγάλη ανάγκη. Σε συνεννόηση με τη Διοικήτρια του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», στο οποίο το Τμήμα Νοσηλευτικής έχει εγκατεστημένες Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια,  και με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου εστάλησαν δύο μεγάλες φιάλες Οξυγόνου.
° Η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" από το απόγευμα της Δευτέρας 23/7/2018 συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών στα παιδιά και τις οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το Νοσοκομείο υποδέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται το σύνολο των παιδοψυχιατρικών περιστατικών από την πρώτη στιγμή. Η Διασυνδετική Υπηρεσία της Κλινικής με πλήρη διεπιστημονική στελέχωση ετέθη, παραμένει και θα παραμείνει για όσο χρειάζεται σε πλήρη 24ωρη διαθεσιμότητα. Μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί ψυχολογική και ψυχιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση το σύνολο των παιδιών και των οικογενειών τους. Σε αντίστοιχη ετοιμότητα είναι και οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές στο Νοσοκομείο Αιγινήτειο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν.
° Παράλληλα, συνεχίζεται η νοσηλεία πυρόπληκτων ασθενών σε Κλινικές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που συνδράμουν με όλα τα μέσα και ειδικότερα στον Ευαγγελισμό και στο Αττικόν. Μέχρι χθες, Κυριακή 29/7, νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής 43 ενήλικες εγκαυματίες εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» νοσηλεύεται πλέον μόνο ένα παιδί σε καλή κατάσταση.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Γενικό

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ 23/07/2018

Οι Πρυτανικές αρχές και η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ταυτόχρονα με την έκφραση των θερμών συλλυπητηρίων τους στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που χάθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23/07/2018, προσπαθούν να συνδράμουν, ανάλογα με την εξειδίκευση του προσωπικού, στην αποκατάσταση της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή (Γουδή), συμμετέχει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ειδική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει "με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων". 

 2. Η αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταίειο έχει τεθεί σε ετοιμότητα (9 πμ - 5.30 μμ), για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, μεταξύ άλλων, επιθυμούν να δώσουν αίμα για τους πληγέντες, σύμφωνα και με το έκτακτο κάλεσμα για αιμοδοσία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Παράλληλα, και στην Αιμοδοσία του Αττικού νοσοκομείου, γίνεται εθελοντική αιμοδοσία για τα θύματα της φωτιάς που έχουν ανάγκη αίματος και παραγώγων. 

 3. Το επιστημονικό προσωπικό του μεταπτυχιακού προγράμματος "Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση κρίσεων Υγείας"επισκέφτηκε την Ραφήνα, όπου διαπίστωσε ότι οι επείγουσες υγειονομικές ανάγκες έχουν καλυφθεί και το βασικό θέμα που επείγει είναι οι δευτερογενείς ιατρικές συνέπειες, καθώς και η ανάγκη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάγκες που θα διαρκέσουν για καιρό.

 4. Η Γραμμή «ΜΕ Υποστηρίζω», δηλαδή ο δεκαψήφιος αριθός 80011 80015 λειτουργεί καθημερινά 9.00-15.00, στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» χωρίς χρέωση, και μπορούν να απευθύνονται παιδιά, έφηβοι, γονείς, καθώς και ειδικοί που χρειάζονται άμεση υποστήριξη, παροχή συμβουλευτικής διαχείρισης κρίσης, απώλειας ή άλλης δυσκολίας. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει η ανάλογη παραπομπή και εκτίμηση στις διεπιστημονικές υπηρεσίες της ΜΕΥ ή στα αντίστοιχα νοσοκομεία.            Αντίστοιχα, οι ψυχολογικές δομές στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου Αττικόν  δίνουν προτεραιότητα στα άτομα που έχουν δοκιμαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές αυτές.

 5. Ο Χειρουργικός τομέας της Ιατρικής Σχολής, μέσω των μελών του, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες, σε περίπτωση που τα Νοσοκομεία που έχουν σηκώσει το βάρος των εγκαυματιών, αναφέρουν αντίστοιχη ανάγκη.

 6. Όσον αφορά στο περιβάλλον και τις απώτερες επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή, η Διοίκηση του  Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, θέτει το στελεχιακό δυναμικό της Σχολής στη διάθεση των Δήμων που έχουν πληγεί και της Πολιτείας για: α) την άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV - Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους, β) την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους, γ) την εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της, δ) τη θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ε) τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων και στ) τον σχεδιασμό χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.     

 7. Επιπρόσθετα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από την πρώτη εμφάνιση της πυρκαγιάς στην Κινέττα, εφάρμοσε  το εξαιρετικά σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου 1 ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του (το προσεχές εξάμηνο).

 8. Λόγω του πολυπαραγοντικού ζητήματος της αντιμετώπισης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην περιοχή, θα συσταθεί επιστημονική επιτροπή, από Καθηγητές και Επιστήμονες της Σχολής Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, που μπορούν να συμβάλλουν στη μελέτη, κατανόηση των φαινομένων αυτών και με την κατάλληλη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαλυνθούν οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς.

 9. Τέλος, η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Νομικής (Κτίριο Παλαιού Χημείου, Σόλωνος και Ναβαρίνου 9 πμ - 4 μμ), συντονίζει για τις επόμενες ημέρες, για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν, τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/energeies_tis_akadimaikis_koinotitas_toy_ekpa_gia_tis_katastrofikes_pyrkagies_tis_23072018/Αττικής (εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα εκτός ψυγείου που μπορούν να διατηρηθούν πχ κονσέρβες , φρυγανιές, γάλατα μακράς διαρκείας) .

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ από 11 Ιουλίου
Γενικό

 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και το καλεί να γνωρίσει από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Tο κτήριο θεμελιώθηκε το 1839 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen και συνθέτει, μαζί με τα κτήρια της Ακαδημίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, την Αθηναϊκή Τριλογία, το πιο γνωστό και εμβληματικό σύμπλεγμα νεοκλασικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης.

Οι αίθουσες του κτηρίου αποτέλεσαν χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής, διαμαρτυρίας. Στο εσωτερικό και στον περίβολό του έλαβαν χώρα πολυάριθμες τελετουργικές εκδηλώσεις (ανεγέρσεις ανδριάντων και στηλών, εορτασμοί επετείων, κ.ά.), ενώ στη γεωγραφία της πόλης το κτήριο αποτέλεσε τον κατεξοχήν τόπο κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Στους χώρους του φιλοξενήθηκε η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη, πολυάριθμα μουσεία και εργαστήρια.

Η διακόσμηση του κτηρίου, με πλέον χαρακτηριστική την τοιχογραφία στην εσωτερική πρόσοψη των Προπυλαίων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εικονογραφικά προγράμματα του ελληνικού 19ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηματικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις ιστορικές περιόδους της ελληνικής εθνικής ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραμμά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ιστορία: ανδριάντες σημαντικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και στήλες πεσόντων στους πολέμους, έργα Ελλήνων γλυπτών.

Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν τη γνωριμία με την Αθηναϊκή Τριλογία και την επίσκεψη στο κτήριο. Η διάρκειά τους είναι περίπου 60' και θα γίνουν από τους Ιστορικούς της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Γιοχάλα και Παύλο Γκουγιάννο, υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλου.

 • Ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα: κάθε Τετάρτη 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, στις 5μ.μ.
 • Ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα: κάθε Πέμπτη 12/7, 19/7, 26/7, 2/8, στις 5μ.μ.
  • Για τις ξεναγήσεις υπάρχει συμβολικό τίμημα 2€ για ενηλίκους και 1€ για παιδιά έως 12 ετών και ειδικές κατηγορίες (περιλαμβάνεται ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο). Κράτηση θέσεων πραγματοποιείται στην ειδική σελίδα του ΕΚΠΑ: visit.uoa.gr

 

Περισσότερες πληροφορίες: 210 368 8189

Ξεναγήσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/xenageis_sta_propylaia/

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ
Γενικό

Αναρτάται η προτεινόμενη τελική μορφή του Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Σύνταξης του Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής και εκτεταμένη διαβούλευση με τους Συλλόγους του ΕΚΠΑ.

 

Επιστολή προς Πρύτανη

Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής ΕΚΠΑ

Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής ΕΚΠΑ Παράρτημα ΙΙ

HIGHLY CITED RESEARCHERS (H>100) ΤΗΣ WEBOMETRICS: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΚΠΑ
Γενικό

HighlyCitedResearchers (h>100) της Webometrics:

Άλλη μία ερευνητική διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

http://www.webometrics.info/en/node/58

Ιδιαίτερη διάκριση για το ερευνητικό έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα για το ερευνητικό δυναμικό της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής  του Ιδρύματος, αποτέλεσε η δημοσίευση του τελικού πίνακα κατάταξης  Highly Cited Researchers (h>100) για το 2018 της Webometrics.

Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar.  Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. Η συγκεκριμένη κατάταξη, περιλαμβάνει 2.610 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100.  Με άλλα λόγια ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations μέχρι και τον Απρίλιο του 2018. Οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό  με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index,  και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών.  Στην κατάταξη του 2018, όπως προαναφέραμε  εμφανίζονται 2610 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος είναι ο Δρ. Sigmund Freud με h-index 280 και 491.861 ετεροαναφορές.

Στην εν λόγω πολύ σημαντική κατάταξη εμφανίζονται και 10 Έλληνες καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων, 6 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ένας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Οι έξι καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ με την σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι από το Τμήμα Φυσικής  ο καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας με h-index 181 και 149.93 ετεροαναφορές  και από την και την Ιατρική του Σχολή ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 179 και 132.181 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 118 και 60.208 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 105 και 40.203 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 104 και 44.661 ετεροαναφορές, και ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 103και 57.879 ετεροαναφορές.

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/highly_cited_researchers_h100_tis_webometrics_alli_mia_ereynitiki_diakrisi_gia_to_ekpa/

Προκήρυξεις εισαγωγής φοιτητών στα ΝΕΑ Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Γενικό

Προκήρυξεις εισαγωγής φοιτητών στα ΝΕΑ Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

 

Ολες οι πληροφορίες θα αναρτώνται στα Φοιτητικά Θέματα

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/anakoinoseis/foititika_themata/

Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών
Γενικό

Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών:

Βιβλία και χάρτες

 

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας προσκαλεί να εξερευνήσετε τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πλούσιο και σπάνιο υλικό (βιβλία, χάρτες, κ.α.), το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική ευρύτητα και καλύπτει το σύνολο των
γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η δράση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

 

Το υλικό ήδη εκτίθεται στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) από τις 2 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2018 (ωράριο Έκθεσης: 10.00-17.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Μία πρώτη άποψη του υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στην Έκθεση, μπορείτε να δείτε στο σχετικό video της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης: https://youtu.be/OaC_4Fv_59I

 

http://www.di.uoa.gr/announcements/var/2286

3-5/6 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γενικό

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει με τριήμερες εκδηλώσεις.

 • Την Κυριακή 3/6/2018 το Μουσείο ανοίγει τις πύλες του για του Πολίτες από τις 10:00 μέχρι τις 14:30. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά ζώα και οικοσυστήματα της Ελλάδας και του Κόσμου και να συζητήσουν με το επιστημονικό προσωπικό θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Τη Δευτέρα 4/6/2018 το Μουσείο θα είναι ανοιχτό και το απόγευμα ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Επικ. καθηγητή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας  Δρ. Γ. Καρρή με θέμα:« Η οικολογική αξία των νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αιγαίου και του Ιονίου για την άγρια ορνιθοπανίδα»
 • Την Τρίτη 5/6/2018 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στις 18:00 από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Φυσικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Michigan  Dr. Johannes Foufopoulo με θέμα: «Αναδυόμενες ασθένειες: Ένας διπλός κίνδυνος για τα Φυσικά Οικοσυστήματα και την Ανθρώπινη Υγεία». Θα ακολουθήσει συναυλία από το Μουσικό Όμιλο των φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας.

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/to_moyseio_zoologias_symmetechei_stin_pagkosmia_imera_periballontos/

Δίκτου Αποφοίτων ΕΚΠΑ - GDPR
Γενικό

Αγαπητέ Απόφοιτε/η,

 

Στις 25 Μαΐου 2018 τίθεται σε ισχύ ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679) «GDPR- General Data Protection Regulation».

 

Τηρώντας, τους κανόνες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, παρακαλούμε να ξαναδείτε την ανανεωμένη Πολιτική Απορρήτου μας (https://alumni.uoa.gr/privacy_policy).

 

Αν κάποιος/α απόφοιτος/η δεν επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει τις ενημερώσεις του Δικτύου Αποφοίτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μπορεί να αλλάξει την επιλογή αυτή (κλικ Λογαριασμός μου/ Ανακοινώσεις).

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας

 

Εκ μέρους του Δικτύου Αποφοίτων του ΕΚΠΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Γενικό

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση για το Βιβλίο φιλοξενείται στην Αθήνα, η οποία από τις 23 Απριλίου 2018 και για ένα χρόνο είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Η ελληνική πρωτεύουσα και η Ελλάδα συνολικότερα βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού»! 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει την τιμή να συμμετέχει ενεργά με ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή τη γιορτή του Βιβλίου. Ανοίγει της πύλες της στην «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τους θησαυρούς της. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

 

1.  Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών

 • 2 Μαΐου έως 29 Ιουνίου 2018 - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών: Βιβλία και χάρτες.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πλούσιο και σπάνιο υλικό (βιβλία, χάρτες, κ.α.), το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική ευρύτητα και καλύπτει το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η δράση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Το υλικό ήδη εκτίθεται στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) από τις 2 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2018 (ωράριο Έκθεσης: 10.00-17.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μία πρώτη άποψη του υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στην Έκθεση, μπορείτε να δείτε στο σχετικό video της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης: https://youtu.be/OaC_4Fv_59I

 • 10 Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Θεολογικής Σχολής
 • 8-20 Οκτωβρίου 2018 - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Νομικής Σχολής
 • 18-19 Οκτωβρίου  2018 - Ιστορία  της  Ιατρικής  Σχολής  μέσα  από  τους  θησαυρούς  της Βιβλιοθήκης  Επιστημών  Υγείας

 

2.  Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών συναντούν το κοινό τους…

 • Σάββατο 13 Οκτώβριου 2018 - Τι τους θέλουμε τους νόμους; (Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής)
 • 18-19 Οκτωβρίου  2018 - Ιστορία  της  Ιατρικής  Σχολής  και συμβολή της στην Επιστήμη (Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας)
 • Σάββατο 20 Οκτώβριου 2018 - Μάνα, θα δώσω Νομική! (Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής)
 • 6 και 13 Νοεμβρίου 2018 - Ιστορίες και παραμύθια για μικρά παιδιά (Βιβλιοθήκη  Επιστημών Αγωγής)
 • 17 και 18 Ιανουαρίου 2019 - Συνέδριο «Το ελληνικό θεατρικό έντυπο:
  Από τον 19ο στον 21ο αιώνα» (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής)

Για κάθε δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα υπάρχει εκτενής περιγραφή και ξεχωριστή ανακοίνωση. Το πρόγραμμα πρόκειται να εμπλουτιστεί και με νέες ενδιαφέρουσες δράσεις, για τις οποίες θα ενημερώνεστε. Σας περιμένουμε να ανακαλύψετε τους θησαυρούς του ΕΚΠΑ και να γιορτάσουμε μαζί το βιβλίο!

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/ekdiloseis_stis_bibliothikes_toy_ekpa/

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 2ος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Γενικό

Χθες, Κυριακή, 13/5, το ΕΚΠΑ και η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Καισαριανής και του Δήμου Ζωγράφου διοργάνωσαν στην Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια-Ζωγράφου) τον 2ο Αγώνα Δρόμου με την ονομασία "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 2018", ο οποίος περιελάμβανε αγώνα δρόμου 10km, καθώς και περιπατητικό δρόμο 4km.

Ο αγώνας συγκέντρωσε και αυτή τη χρονιά τα θετικά σχόλια των αγωνιζομένων, τόσο για τη χάραξή του μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, όσο και για την όλη διοργάνωση. Ο αγώνας ξεκίνησε το 2017, στο πλαίσιο εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΠΑ.

Στον φετινό αγώνα έγιναν 742 εγγραφές (449 στα 10 km και 291 στα 4 km), έτρεξαν και τερμάτισαν 186 στα 10 km και 129 στα 4 km.

Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα:  http://www.fitwaytiming.gr/index.php/apotelesmata/181-2os-kapodistriakos-dromos-2018 (επισυνάπτονται).

Με αφορμή την πραγματοποίηση του «2ου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 2018», το ΕΚΠΑ διοργάνωσε, επίσης, και τις παρακάτω παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών στον χώρο του αγώνα. 

Στη Γραμματεία των αγώνων, οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5€ που διατέθηκε στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου», ως προσφορά βοήθειας σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες μέσα από την ευγενή άμιλλα.

Επίσης, στον χώρο εκκίνησης-τερματισμού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΚΠΑ με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με στόχο την ενημέρωση και την ενθάρρυνσή του κοινωνικού συνόλου ως προς το θέμα του εθελοντισμού και την ευκαιρία που δίνει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/me_epitychia_oloklirothike_o_2os_kapodistriakos_agonas_dromoy_stin_panepistimioypoli/

Κυριακή 13 Μαιου 2ος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Γενικό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Aθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ζωγράφου και του Δήμου Καισαριανής προκηρύσσει το 2o Αγώνα Δρόμου 10km, καθώς και τον περιπατητικό δρόμο 4km.

Ο σκοπός της εν λόγω κοινωνικής δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες και η προσφορά βοήθειας σε αυτές, μέσα απο την ευγενή άμιλλα και  για αυτό οι συμμετέχοντες στον αγώνα καλούνται να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5€ που θα διατεθούν στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού "Η Κιβωτός του Κόσμου".

Αφίσα

Πρόγραμμα​​​​​​​

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Γενικό

180 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο τίμησε την επέτειο με ένα πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων. Καταληκτήρια εκδήλωση αυτού του κύκλου ήταν η μεγάλη εορταστική συναυλία «180 χρόνια Πανεπιστήμιο – 180 χρόνια τραγούδια», με σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης, παρουσία περίπου 1.800 θεατών.

Ήταν μια γοητευτική μουσική αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της, μέσα από 30 εμβληματικά τραγούδια που διατρέχουν τον χρόνο. Τί «άκουσαν» τα Προπύλαια στα χρόνια αυτά; Μέσα από κείμενα εποχής, μουσικές και τραγούδια αποτυπώθηκε το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα κάθε περιόδου, από το 1837 (όταν άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα) έως τις μέρες μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του Πρύτανη, καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχεδόν παράλληλη πορεία του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους και του πρώτου Δημόσιου Πανεπιστημίου, "μια πορεία εξόχως σημαντική και  καταλυτική για τη συγκρότηση πολλών θεσμών και γενικότερα για τη λειτουργία του Κράτους", σημειώνοντας τη διάθεση και την πίστη του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνεχή προσφορά στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακολούθησε προβολή σύντομης ταινίας με θέμα την ιστορία και την παρουσία του ΕΚΠΑ σήμερα.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν πολλά αγαπημένα τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Παύλου Σιδηρόπουλου και Γιάννη Αγγελάκα. Τα τραγούδια αυτά, τοποθετημένα σε μια χρονολογική σειρά, αφηγήθηκαν συμβολικά τη μουσική ιστορία αυτής της περιόδου με επίκεντρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και της ελληνικής νεολαίας.

Τραγούδησαν οι (αλφαβητικά): Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Σαββόπουλος, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θανάσης Χουλιαράς, με συνοδεία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη, και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Μαλλιάρα. Το ταξίδι στο χρόνο ανέλαβε να αφηγηθεί η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη και ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

Η έρευνα του ιστορικού και μουσικού υλικού έγινε από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλάκη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Ιστορικό Αρχείο) και Λάμπρο Λιάβα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών). Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο  Αχιλλέας Γουάστωρ, τη σκηνική επιμέλεια υπέγραψε η Σοφία Σπυράτου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στήριξε σημαντικά τη διοργάνωση της καταληκτήριας εορταστικής συναυλίας.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το χρονικό μιας διαδρομής, 1837 - 2017. Μία ταινία για τα 180 χρόνια διαδρομής του Ε.Κ.Π.Α.:

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/me_mia_megali_eortastiki_synaylia_sto_megaro_moysikis_oloklirothike_o_kyklos_ton_ekdiloseon_gia_ta_18/

 

 

87η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Γενικό

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 87η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων από τις 26 έως 28 Απριλίου 2018.

Το Σάββατο 28 Απριλίου συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου ο  Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν με εισηγήσεις επίσης:

Ο κ.  Γ. Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο οποίος παρουσίασε προγράμματα χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

O κ.  Κ. Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος ενημέρωσε τη Σύνοδο για Θέματα εφαρμογής του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ στα Πανεπιστήμια.

Η κα Ι. Καμτσίδου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης,  η οποία παρουσίασε εισήγηση για Θέματα Επιμόρφωσης Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

Η κα Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού  Κέντρου Τεκμηρίωσης, η οποία αναφέρθηκε σε θέματα Ανοιχτών Δεδομένων (Open Access).

O κ. Π. Γεωργόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου, είναι τα ακόλουθα:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν, για πολλά χρόνια, σε καθεστώς υποχρηματοδότησης. Με ικανοποίηση, η Σύνοδος δέχτηκε την εξαγγελία του Υπουργού για πρόσθετη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 34 εκατομμύρια ευρώ για το 2018, με άμεση εκταμίευση των 25 εκατομμυρίων. Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί, σε συνεργασία με τη Σύνοδο, ο τρόπος κατανομής της επιχορήγησης μεταξύ των Ιδρυμάτων.

 

Η Σύνοδος ζητά να διευκολυνθούν τα Πανεπιστήμια στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

 

Η Σύνοδος ενέκρινε και θα καταθέσει στο ΥΠΠΕΘ προτάσεις για την ταχύτερη διεκπεραίωση οικονομικών ζητημάτων των Πανεπιστημίων.

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

 

Σίτιση-Στέγαση

Η παροχή εκπαίδευσης και έρευνας αποτελούν τους κύριους σκοπούς των ΑΕΙ της χώρας, ενώ η στέγαση και η σίτιση για τους φοιτητές αποτελούν αντικείμενο φροντίδας του κράτους, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του.

Διαπιστώνονται, όμως, σημαντικές δυσλειτουργίες στην παροχή σίτισης και στέγασης εκ μέρους του αρμόδιου φορέα, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τα Πανεπιστήμια αδυνατούν να αναλάβουν τη συμπλήρωση αυτού του κενού, επιθυμούν, ωστόσο, να συμπράξουν με την πολιτεία για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σίτισης και στέγασης στους φοιτητές τους.

Καθώς παρατηρείται διαφοροποίηση μεταξύ των Πανεπιστημίων ως προς τον τρόπο και το καθεστώς λειτουργίας των φοιτητικών εστιών και των φοιτητικών εστιατορίων, θεωρείται σκόπιμη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στα Ιδρύματα τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου, με τον οποίο θα συνεργάζονται με το ΥΠΠΕΘ για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών.

Σε περίπτωση έλλειψης υποδομών, προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετου στεγαστικού επιδόματος, συμπληρωματικού του υφιστάμενου που χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.3220/2004, υπό ανάλογες προϋποθέσεις χορήγησης.

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής μεταξύ της Συνόδου, του Υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για τη διερεύνηση των βέλτιστων, κατά περίπτωση, λύσεων.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η Σύνοδος ζητά να επεκταθεί η εφαρμογή του Ν.4452/15-2-2017 που προβλέπει την  Υγειονομική  περίθαλψη των φοιτητών/τριών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι  διδάκτορες) και στους φοιτητές από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ,  καθώς και στους φοιτητές που παρακολουθούν άτυπες μορφές εκπαίδευσης.

 

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ-ΤΕΙ

Η Σύνοδος ενημερώθηκε για την πορεία των διαδικασιών σύμπραξης Πανεπιστημίων με ΤΕΙ από τους Πρυτάνεις των εμπλεκόμενων Πανεπιστημίων. Επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη τήρησης αυστηρά ακαδημαϊκών κριτηρίων για την ίδρυση νέων Τμημάτων στα Πανεπιστήμια και την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ σε αυτά. Επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος των ήδη λειτουργούντων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας.

 

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Προγράμματα  Μεταπτυχιακών Σπουδών

Η Σύνοδος συζήτησε τη διαδικασία ίδρυσης και επανίδρυσης ΠΜΣ, σύμφωνα με την οποία, οι προτάσεις των Ιδρυμάτων πρέπει να υποβληθούν στο ΥΠΠΕΘ μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το Νόμο διαδικασίας για τα ΠΜΣ μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

 

Νέο Πρόγραμμα Απόκτησης Ακαδημαϊκής και Διδακτικής Εμπειρίας

Η Σύνοδος χαιρετίζει τη συνέχιση του παραπάνω Προγράμματος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού και των μαθημάτων που θα καλυφθούν. Επισημαίνει ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας των διδασκόντων πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων.

 

Πιστοποίηση Προγραμμάτων Σπουδών

Η Σύνοδος επαναλαμβάνει τη θέση της να υποστηριχτεί η ΑΔΙΠ, ώστε να επιτελέσει το έργο της συνολικά και να προχωρήσει άμεσα στην πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών. Προς επίτευξη του παραπάνω στόχου, συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς Επιτροπής από την Σύνοδο, το ΥΠΠΕΘ και την ΑΔΙΠ. Επιπρόσθετα, κρίνεται απαραίτητη η άμεση χρηματοδότηση των ΜΟΔΙΠ των ΑΕΙ (ιδίως μέσω πόρων από το ΕΣΠΑ), ώστε να συνεχιστούν από τα Ιδρύματα οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.

 

Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Θεωρούμε απαραίτητη την έκδοση και την υλοποίηση της εξαγγελθείσας νέαςνομοθετικής ρύθμισηςγια την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια.

 

Διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων για υποψήφιους ξενόγλωσσων Προγραμμάτων σε ΑΕΙ

Η Σύνοδος υπενθυμίζει προηγούμενη πρότασή της για την αποδέσμευση της διαδικασίας έκδοσης ισοτιμίας τίτλου σπουδών των φοιτητών από χώρες εκτός Ε.Ε. (όπως αυτή προβλέπεται στον Ν. 3328/2005) από τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Επαγγελματικά Δικαιώματα
Η Σύνοδος υιοθετεί τα ψηφίσματα των Τμημάτων Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών των Ελληνικών ΑΕΙ που υπερασπίζονται την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, έναντι εκείνων των μη δημόσιων και μη ισόχρονων σπουδών.

Κατανομή κονδυλίων Erasmus

Η Σύνοδος ζητά από το ΙΚΥ να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού των κονδυλίων ERASMUS, διότι αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των επωφελούμενων φοιτητών.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΚΕ

Η Σύνοδος συζήτησε αναλυτικά τα άρθρα 107 και 108 του Σχεδίου Νόμου για την «Αναδιοργάνωση των Δομών της Εκπαίδευσης» του ΥΠΠΕΘ που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θεωρεί ότι οι σχετικές προβλέψεις για θέματα ΕΛΚΕ είναι στο σύνολό τους θετικές και ρυθμίζουν υπαρκτά προβλήματα λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών.

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι, επειδή τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή του Ν. 4485/2017, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4521/2018, είναι πλέον ασφυκτικά, καθίσταται επιτακτική η άμεση έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών του άρθρ. 63 του Ν.4485/2017, με την οποία θα καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος ελέγχου, εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και εξόφλησης των δαπανών των ΕΛΚΕ.

Ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου
Γενικό Σας ενημερώνουμε ότι,  την Πέμπτη 3 Μαϊου και ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτηρίου (Πανεπιστημίου 30)  έχει προγραμματιστεί ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις δράσεις του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.
 
Σύμφωνα με το Ν. 4485 άρθ. 48, δημοσιεύτηκε η Υπουργική
Απόφαση ίδρυσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ (ΦΕΚ 4/Β΄/05-01-2018), καθώς και η Υπουργική
Απόφαση κατάργησης της προϋπάρχουσας αντίστοιχης δομής, το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, στην οποία είχε ενσωματωθεί το Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου (ΦΕΚ 4/683Β΄/29-12-2017). 
 
Το άρθρο 48 του Ν. 4485 προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής: 
·Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. αποτελεί μονάδα του Ιδρύματος που εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διεπιστημονική συνεργασία στην ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει δια βίου μάθησης.
·Η παροχή κάθε τέτοιου προγράμματος, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, γίνεται αποκλειστικά μέσω του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
·Όργανα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι ο Πρόεδρός του (αρμόδιος Αντιπρύτανης) και το Συμβούλιο του Κέντρου.
·Το Συμβούλιο του Κέντρου εποπτεύει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εισηγείται προς το Πρυτανικό Συμβούλιο τα προς έγκριση προγράμματά, τα οποία αφού εγκριθούν κοινοποιούνται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και αναθέτει την υλοποίησή τους στους επιστημονικά υπευθύνους. Ορίζει και υποβάλλει προς έγκριση στο Πρυτανικό Συμβούλιο το ύψος των τελών για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου. 
·Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων υποβάλλουν προς έγκριση στο Συμβούλιο του Κέντρου τα σχέδια σπουδών, τις οργανωτικές λεπτομέρειες, τον προϋπολογισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το ύψος των τελών και πιστοποιούν την άρτια διεξαγωγή του προγράμματος. 
·Η Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιδρύματος διαχειρίζεται τους πόρους του Κέντρου του οποίου οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με τη μορφή ερευνητικών έργων. 
·Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. υπόκειται ανά διετία, σε διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης διασφάλισης της ποιότητας. Η εξωτερική αξιολόγηση και η πιστοποίηση της ποιότητας των εκπαιδευτικών ή επιμορφωτικών προγραμμάτων του πραγματοποιείται από την Α.ΔΙ.Π.
·Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου του Κέντρου, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Κανονισμός του.
 
Ορίστηκε το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ, αποτελούμενο από τους εκπροσώπους των Σχολών ως εξής: 
Πρόεδρος
Καθηγητής Θωμάς Σφηκόπουλος, Αναπλ. Πρύτανη Ερευνητικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Μέλη (ένας εκπρόσωπος από κάθε Σχολή του Ιδρύματος) 
Θεολογική Σχολή
Τακτικό μέλος, Επικ. Καθηγητής Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάριος
Αναπληρωματικό μέλος, Λέκτορας Αντωνόπουλος Αθανάσιος
Νομική Σχολή
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγητής Καραμπατζός Αντώνιος
Αναπληρωματικό μέλος, Επικ. Καθηγητής Βενιέρης Ιάκωβος
Φιλοσοφική Σχολή
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιακώβου Μαρία
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια Μήτση Ευτέρπη
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγήτρια Μπενέτου Βασιλική
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια Γιαννακοπούλου Μαργαρίτα
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τακτικό μέλος, Καθηγητής Βαρώτσος Κωνσταντίνος
Αναπληρωματικό μέλος, Αναπλ. Καθηγητής Βαρουτάς Δημήτριος
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγητής Γκιόσος Ιωάννης
Αναπληρωματικό μέλος, Επικ. Καθηγήτρια Βενετσάνου Φωτεινή
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Τακτικό μέλος, Καθηγητής Πετράκης Παναγιώτης
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγητής Ηρειώτης Νικόλαος
Σχολή Επιστημών Αγωγής
Τακτικό μέλος, Καθηγητής Μπαμπάλης Θωμάς
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια Δραγώνα Θάλεια
Διευθυντής Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (χωρίς δικαίωμα ψήφου)
Ιωάννης Τολίδης, ΕΔΙΠ.
 
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου είναι και η συνεργασία με τις Κοσμητείες των Σχολών, τα Τμήματα και τα μέλη ΔΕΠ, για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου. 
 
Στο Πανεπιστήμιο εκτελούνται σήμερα εκατοντάδες προγράμματα Δια Βίου Μάθησης εξ αποστάσεως ή δια ζώσης, πληροφορίες για τα οποία βρίσκονται στην κεντρική ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cce.uoa.gr
 
Εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο στις 3/4/2018 ο Κανονισμός του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και αναπτύσσεται ήδη το προβλεπόμενο Μητρώο Εκπαιδευτών, το οποίο θα επιτρέπει σύντομα την πρόσληψη των εκπαιδευτών του Κέντρου χωρίς τη διενέργεια δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος. 
 
Η Γραμματεία και τα Γραφεία του Κέντρου, παρέχουν υπηρεσίες ως προς τις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συνεργάζονται με τους Επιστημονικούς και Ακαδημαϊκούς Υπευθύνους για θέματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες. Τηρούν το κεντρικό αρχείο του Κέντρου. Συνεπικουρούν το Συμβούλιο στο έργο του καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Υποστηρίζουν τις διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την αξιολόγηση του Κέντρου. Εξασφαλίζουν την ύπαρξη συστήματος ηλεκτρονικής τάξης και πλατφόρμας για τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα. Υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, την ανάπτυξη και διαχείριση των Πληροφοριακών Συστημάτων και της κεντρικής ιστοσελίδας. 
 
Η επικοινωνία με το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. μπορεί να γίνεται, προς το παρόν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: secr-cce@uoa.gr   και έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εγκατάσταση των Γραφείων και της Γραμματείας του Κέντρου επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου και Σταδίου, των οποίων η λειτουργία προβλέπεται να ξεκινήσει τον Μάιο 2018. Θα ανακοινωθούν στο χρόνο αυτό τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. 
 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΤΟΥ ΕΚΠΑ – 3/5/2018 ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ 
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
 
10:00 – 10:15              ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
10:15 – 10:30              ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ
10:30 – 10:45              ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
10:45 – 11:00              ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ (ΒΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ)
11:00 – 11:45              ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΛΙΔΗΣ Δ/ΝΤΗΣ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
11:45 – 12:00              ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΜΕ  ΕΛΚΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΔΕΠ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
12:00 – 12:15              ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
 
Θωμάς Σφηκόπουλος                                                                                                 Θάνος Δημόπουλος
Αντιπρύτανης Έρευνιτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης                                                Πρύτανης 
EΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 100ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Γενικό

Πρόσκληση για την εκδήλωση εορτασμού της 100ης επετείου από την ίδρυση του Τμήματος Χημείας

Πρόσκληση

43η ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2018"
Γενικό

Πρόκειται για την 43η Ετήσια Μετεκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2018 της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην Ημερίδα αυτή θα παρουσιασθούν συνοπτικά τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά το 2017 και θα καλυφθούν όλοι οι τομείς της Παθολογίας και των ειδικοτήτων της από ειδικούς που ασχολούνται κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά με τις επιμέρους νόσους.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο Κεντρικό Κτίριο του  Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) το Σάββατο του Λαζάρου (31 Μαρτίου 2018 ώρα 9:00-20:00).

Πρόγραμμα ημερίδας

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Γενικό

Οι Πρυτανικές Αρχέςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώνσας προσκαλούν στον επίσημο εορτασμόγια την Εθνική Επέτειο της 25ηςΜαρτίου 1821που θα πραγματοποιηθείτην Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018  και ώρα 19.00στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών(κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/episimos_eortasmos_tis_ethnikis_epeteioy_tis_25is_martioy_1821-1/

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Γενικό

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο:

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1970

 Δώδεκα ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν ποιήματά τους

την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, ώρα 14.00, στο Αμφιθέατρο Aula του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι:

Νάσος Βαγενάς, Ηλίας Γκρής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος,         Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δήμητρα Χριστοδούλου, Γιώργος Χρονάς.

Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης.

Στο μουσικό μέρος (Επιμέλεια: Αναστασία Γεωργάκη, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής) θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα ποιητών της Γενιάς του 1970. Συντελεστές: Χρήστος-Δαυίδ Νταούλας (πιάνο) και Αναστασία Καπετανάκη (φωνή).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/i_filosofiki_scholi_ekpa_eortazei_tin_pagkosmia_imera_poiisis/

Σελίδες: 1  2  3  4