Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών
Γενικό

Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών:

Βιβλία και χάρτες

 

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας προσκαλεί να εξερευνήσετε τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πλούσιο και σπάνιο υλικό (βιβλία, χάρτες, κ.α.), το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική ευρύτητα και καλύπτει το σύνολο των
γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η δράση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

 

Το υλικό ήδη εκτίθεται στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) από τις 2 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2018 (ωράριο Έκθεσης: 10.00-17.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Μία πρώτη άποψη του υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στην Έκθεση, μπορείτε να δείτε στο σχετικό video της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης: https://youtu.be/OaC_4Fv_59I

 

http://www.di.uoa.gr/announcements/var/2286

3-5/6 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γενικό

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει με τριήμερες εκδηλώσεις.

 • Την Κυριακή 3/6/2018 το Μουσείο ανοίγει τις πύλες του για του Πολίτες από τις 10:00 μέχρι τις 14:30. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά ζώα και οικοσυστήματα της Ελλάδας και του Κόσμου και να συζητήσουν με το επιστημονικό προσωπικό θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Τη Δευτέρα 4/6/2018 το Μουσείο θα είναι ανοιχτό και το απόγευμα ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Επικ. καθηγητή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας  Δρ. Γ. Καρρή με θέμα:« Η οικολογική αξία των νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αιγαίου και του Ιονίου για την άγρια ορνιθοπανίδα»
 • Την Τρίτη 5/6/2018 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στις 18:00 από τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Φυσικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Michigan  Dr. Johannes Foufopoulo με θέμα: «Αναδυόμενες ασθένειες: Ένας διπλός κίνδυνος για τα Φυσικά Οικοσυστήματα και την Ανθρώπινη Υγεία». Θα ακολουθήσει συναυλία από το Μουσικό Όμιλο των φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας.

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/to_moyseio_zoologias_symmetechei_stin_pagkosmia_imera_periballontos/

Δίκτου Αποφοίτων ΕΚΠΑ - GDPR
Γενικό

Αγαπητέ Απόφοιτε/η,

 

Στις 25 Μαΐου 2018 τίθεται σε ισχύ ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (EE 2016/679) «GDPR- General Data Protection Regulation».

 

Τηρώντας, τους κανόνες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, παρακαλούμε να ξαναδείτε την ανανεωμένη Πολιτική Απορρήτου μας (https://alumni.uoa.gr/privacy_policy).

 

Αν κάποιος/α απόφοιτος/η δεν επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει τις ενημερώσεις του Δικτύου Αποφοίτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μπορεί να αλλάξει την επιλογή αυτή (κλικ Λογαριασμός μου/ Ανακοινώσεις).

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας

 

Εκ μέρους του Δικτύου Αποφοίτων του ΕΚΠΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Γενικό

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση για το Βιβλίο φιλοξενείται στην Αθήνα, η οποία από τις 23 Απριλίου 2018 και για ένα χρόνο είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Η ελληνική πρωτεύουσα και η Ελλάδα συνολικότερα βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού»! 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει την τιμή να συμμετέχει ενεργά με ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή τη γιορτή του Βιβλίου. Ανοίγει της πύλες της στην «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τους θησαυρούς της. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

 

1.  Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών

 • 2 Μαΐου έως 29 Ιουνίου 2018 - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών: Βιβλία και χάρτες.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πλούσιο και σπάνιο υλικό (βιβλία, χάρτες, κ.α.), το οποίο χαρακτηρίζεται από σημαντική ευρύτητα και καλύπτει το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών. Η δράση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Το υλικό ήδη εκτίθεται στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) από τις 2 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2018 (ωράριο Έκθεσης: 10.00-17.00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μία πρώτη άποψη του υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στην Έκθεση, μπορείτε να δείτε στο σχετικό video της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης: https://youtu.be/OaC_4Fv_59I

 • 10 Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Θεολογικής Σχολής
 • 8-20 Οκτωβρίου 2018 - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Νομικής Σχολής
 • 18-19 Οκτωβρίου  2018 - Ιστορία  της  Ιατρικής  Σχολής  μέσα  από  τους  θησαυρούς  της Βιβλιοθήκης  Επιστημών  Υγείας

 

2.  Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών συναντούν το κοινό τους…

 • Σάββατο 13 Οκτώβριου 2018 - Τι τους θέλουμε τους νόμους; (Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής)
 • 18-19 Οκτωβρίου  2018 - Ιστορία  της  Ιατρικής  Σχολής  και συμβολή της στην Επιστήμη (Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας)
 • Σάββατο 20 Οκτώβριου 2018 - Μάνα, θα δώσω Νομική! (Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής)
 • 6 και 13 Νοεμβρίου 2018 - Ιστορίες και παραμύθια για μικρά παιδιά (Βιβλιοθήκη  Επιστημών Αγωγής)
 • 17 και 18 Ιανουαρίου 2019 - Συνέδριο «Το ελληνικό θεατρικό έντυπο:
  Από τον 19ο στον 21ο αιώνα» (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής)

Για κάθε δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα υπάρχει εκτενής περιγραφή και ξεχωριστή ανακοίνωση. Το πρόγραμμα πρόκειται να εμπλουτιστεί και με νέες ενδιαφέρουσες δράσεις, για τις οποίες θα ενημερώνεστε. Σας περιμένουμε να ανακαλύψετε τους θησαυρούς του ΕΚΠΑ και να γιορτάσουμε μαζί το βιβλίο!

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/ekdiloseis_stis_bibliothikes_toy_ekpa/

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 2ος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Γενικό

Χθες, Κυριακή, 13/5, το ΕΚΠΑ και η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Καισαριανής και του Δήμου Ζωγράφου διοργάνωσαν στην Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια-Ζωγράφου) τον 2ο Αγώνα Δρόμου με την ονομασία "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 2018", ο οποίος περιελάμβανε αγώνα δρόμου 10km, καθώς και περιπατητικό δρόμο 4km.

Ο αγώνας συγκέντρωσε και αυτή τη χρονιά τα θετικά σχόλια των αγωνιζομένων, τόσο για τη χάραξή του μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, όσο και για την όλη διοργάνωση. Ο αγώνας ξεκίνησε το 2017, στο πλαίσιο εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΠΑ.

Στον φετινό αγώνα έγιναν 742 εγγραφές (449 στα 10 km και 291 στα 4 km), έτρεξαν και τερμάτισαν 186 στα 10 km και 129 στα 4 km.

Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα:  http://www.fitwaytiming.gr/index.php/apotelesmata/181-2os-kapodistriakos-dromos-2018 (επισυνάπτονται).

Με αφορμή την πραγματοποίηση του «2ου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 2018», το ΕΚΠΑ διοργάνωσε, επίσης, και τις παρακάτω παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών στον χώρο του αγώνα. 

Στη Γραμματεία των αγώνων, οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5€ που διατέθηκε στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου», ως προσφορά βοήθειας σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες μέσα από την ευγενή άμιλλα.

Επίσης, στον χώρο εκκίνησης-τερματισμού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΚΠΑ με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με στόχο την ενημέρωση και την ενθάρρυνσή του κοινωνικού συνόλου ως προς το θέμα του εθελοντισμού και την ευκαιρία που δίνει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/me_epitychia_oloklirothike_o_2os_kapodistriakos_agonas_dromoy_stin_panepistimioypoli/

Κυριακή 13 Μαιου 2ος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Γενικό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Aθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ζωγράφου και του Δήμου Καισαριανής προκηρύσσει το 2o Αγώνα Δρόμου 10km, καθώς και τον περιπατητικό δρόμο 4km.

Ο σκοπός της εν λόγω κοινωνικής δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες και η προσφορά βοήθειας σε αυτές, μέσα απο την ευγενή άμιλλα και  για αυτό οι συμμετέχοντες στον αγώνα καλούνται να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5€ που θα διατεθούν στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού "Η Κιβωτός του Κόσμου".

Αφίσα

Πρόγραμμα​​​​​​​

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
Γενικό

180 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο τίμησε την επέτειο με ένα πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών δράσεων. Καταληκτήρια εκδήλωση αυτού του κύκλου ήταν η μεγάλη εορταστική συναυλία «180 χρόνια Πανεπιστήμιο – 180 χρόνια τραγούδια», με σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης, παρουσία περίπου 1.800 θεατών.

Ήταν μια γοητευτική μουσική αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της, μέσα από 30 εμβληματικά τραγούδια που διατρέχουν τον χρόνο. Τί «άκουσαν» τα Προπύλαια στα χρόνια αυτά; Μέσα από κείμενα εποχής, μουσικές και τραγούδια αποτυπώθηκε το ιστορικό και κοινωνικό κλίμα κάθε περιόδου, από το 1837 (όταν άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα) έως τις μέρες μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του Πρύτανη, καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχεδόν παράλληλη πορεία του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους και του πρώτου Δημόσιου Πανεπιστημίου, "μια πορεία εξόχως σημαντική και  καταλυτική για τη συγκρότηση πολλών θεσμών και γενικότερα για τη λειτουργία του Κράτους", σημειώνοντας τη διάθεση και την πίστη του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνεχή προσφορά στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακολούθησε προβολή σύντομης ταινίας με θέμα την ιστορία και την παρουσία του ΕΚΠΑ σήμερα.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν πολλά αγαπημένα τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Παύλου Σιδηρόπουλου και Γιάννη Αγγελάκα. Τα τραγούδια αυτά, τοποθετημένα σε μια χρονολογική σειρά, αφηγήθηκαν συμβολικά τη μουσική ιστορία αυτής της περιόδου με επίκεντρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και της ελληνικής νεολαίας.

Τραγούδησαν οι (αλφαβητικά): Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Σαββόπουλος, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θανάσης Χουλιαράς, με συνοδεία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη, και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Μαλλιάρα. Το ταξίδι στο χρόνο ανέλαβε να αφηγηθεί η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη και ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

Η έρευνα του ιστορικού και μουσικού υλικού έγινε από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλάκη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Ιστορικό Αρχείο) και Λάμπρο Λιάβα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών). Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο  Αχιλλέας Γουάστωρ, τη σκηνική επιμέλεια υπέγραψε η Σοφία Σπυράτου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στήριξε σημαντικά τη διοργάνωση της καταληκτήριας εορταστικής συναυλίας.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το χρονικό μιας διαδρομής, 1837 - 2017. Μία ταινία για τα 180 χρόνια διαδρομής του Ε.Κ.Π.Α.:

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/me_mia_megali_eortastiki_synaylia_sto_megaro_moysikis_oloklirothike_o_kyklos_ton_ekdiloseon_gia_ta_18/

 

 

87η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Γενικό

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 87η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων από τις 26 έως 28 Απριλίου 2018.

Το Σάββατο 28 Απριλίου συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου ο  Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν με εισηγήσεις επίσης:

Ο κ.  Γ. Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο οποίος παρουσίασε προγράμματα χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

O κ.  Κ. Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος ενημέρωσε τη Σύνοδο για Θέματα εφαρμογής του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ στα Πανεπιστήμια.

Η κα Ι. Καμτσίδου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης,  η οποία παρουσίασε εισήγηση για Θέματα Επιμόρφωσης Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

Η κα Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού  Κέντρου Τεκμηρίωσης, η οποία αναφέρθηκε σε θέματα Ανοιχτών Δεδομένων (Open Access).

O κ. Π. Γεωργόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου, είναι τα ακόλουθα:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν, για πολλά χρόνια, σε καθεστώς υποχρηματοδότησης. Με ικανοποίηση, η Σύνοδος δέχτηκε την εξαγγελία του Υπουργού για πρόσθετη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 34 εκατομμύρια ευρώ για το 2018, με άμεση εκταμίευση των 25 εκατομμυρίων. Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί, σε συνεργασία με τη Σύνοδο, ο τρόπος κατανομής της επιχορήγησης μεταξύ των Ιδρυμάτων.

 

Η Σύνοδος ζητά να διευκολυνθούν τα Πανεπιστήμια στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

 

Η Σύνοδος ενέκρινε και θα καταθέσει στο ΥΠΠΕΘ προτάσεις για την ταχύτερη διεκπεραίωση οικονομικών ζητημάτων των Πανεπιστημίων.

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

 

Σίτιση-Στέγαση

Η παροχή εκπαίδευσης και έρευνας αποτελούν τους κύριους σκοπούς των ΑΕΙ της χώρας, ενώ η στέγαση και η σίτιση για τους φοιτητές αποτελούν αντικείμενο φροντίδας του κράτους, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του.

Διαπιστώνονται, όμως, σημαντικές δυσλειτουργίες στην παροχή σίτισης και στέγασης εκ μέρους του αρμόδιου φορέα, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τα Πανεπιστήμια αδυνατούν να αναλάβουν τη συμπλήρωση αυτού του κενού, επιθυμούν, ωστόσο, να συμπράξουν με την πολιτεία για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σίτισης και στέγασης στους φοιτητές τους.

Καθώς παρατηρείται διαφοροποίηση μεταξύ των Πανεπιστημίων ως προς τον τρόπο και το καθεστώς λειτουργίας των φοιτητικών εστιών και των φοιτητικών εστιατορίων, θεωρείται σκόπιμη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στα Ιδρύματα τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου, με τον οποίο θα συνεργάζονται με το ΥΠΠΕΘ για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών.

Σε περίπτωση έλλειψης υποδομών, προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετου στεγαστικού επιδόματος, συμπληρωματικού του υφιστάμενου που χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.3220/2004, υπό ανάλογες προϋποθέσεις χορήγησης.

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής μεταξύ της Συνόδου, του Υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για τη διερεύνηση των βέλτιστων, κατά περίπτωση, λύσεων.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η Σύνοδος ζητά να επεκταθεί η εφαρμογή του Ν.4452/15-2-2017 που προβλέπει την  Υγειονομική  περίθαλψη των φοιτητών/τριών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι  διδάκτορες) και στους φοιτητές από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ,  καθώς και στους φοιτητές που παρακολουθούν άτυπες μορφές εκπαίδευσης.

 

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ-ΤΕΙ

Η Σύνοδος ενημερώθηκε για την πορεία των διαδικασιών σύμπραξης Πανεπιστημίων με ΤΕΙ από τους Πρυτάνεις των εμπλεκόμενων Πανεπιστημίων. Επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη τήρησης αυστηρά ακαδημαϊκών κριτηρίων για την ίδρυση νέων Τμημάτων στα Πανεπιστήμια και την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ σε αυτά. Επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος των ήδη λειτουργούντων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας.

 

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Προγράμματα  Μεταπτυχιακών Σπουδών

Η Σύνοδος συζήτησε τη διαδικασία ίδρυσης και επανίδρυσης ΠΜΣ, σύμφωνα με την οποία, οι προτάσεις των Ιδρυμάτων πρέπει να υποβληθούν στο ΥΠΠΕΘ μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το Νόμο διαδικασίας για τα ΠΜΣ μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

 

Νέο Πρόγραμμα Απόκτησης Ακαδημαϊκής και Διδακτικής Εμπειρίας

Η Σύνοδος χαιρετίζει τη συνέχιση του παραπάνω Προγράμματος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού και των μαθημάτων που θα καλυφθούν. Επισημαίνει ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας των διδασκόντων πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων από τις Συνελεύσεις των Τμημάτων.

 

Πιστοποίηση Προγραμμάτων Σπουδών

Η Σύνοδος επαναλαμβάνει τη θέση της να υποστηριχτεί η ΑΔΙΠ, ώστε να επιτελέσει το έργο της συνολικά και να προχωρήσει άμεσα στην πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών. Προς επίτευξη του παραπάνω στόχου, συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς Επιτροπής από την Σύνοδο, το ΥΠΠΕΘ και την ΑΔΙΠ. Επιπρόσθετα, κρίνεται απαραίτητη η άμεση χρηματοδότηση των ΜΟΔΙΠ των ΑΕΙ (ιδίως μέσω πόρων από το ΕΣΠΑ), ώστε να συνεχιστούν από τα Ιδρύματα οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.

 

Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Θεωρούμε απαραίτητη την έκδοση και την υλοποίηση της εξαγγελθείσας νέαςνομοθετικής ρύθμισηςγια την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια.

 

Διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων για υποψήφιους ξενόγλωσσων Προγραμμάτων σε ΑΕΙ

Η Σύνοδος υπενθυμίζει προηγούμενη πρότασή της για την αποδέσμευση της διαδικασίας έκδοσης ισοτιμίας τίτλου σπουδών των φοιτητών από χώρες εκτός Ε.Ε. (όπως αυτή προβλέπεται στον Ν. 3328/2005) από τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Επαγγελματικά Δικαιώματα
Η Σύνοδος υιοθετεί τα ψηφίσματα των Τμημάτων Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών των Ελληνικών ΑΕΙ που υπερασπίζονται την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, έναντι εκείνων των μη δημόσιων και μη ισόχρονων σπουδών.

Κατανομή κονδυλίων Erasmus

Η Σύνοδος ζητά από το ΙΚΥ να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού των κονδυλίων ERASMUS, διότι αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των επωφελούμενων φοιτητών.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΚΕ

Η Σύνοδος συζήτησε αναλυτικά τα άρθρα 107 και 108 του Σχεδίου Νόμου για την «Αναδιοργάνωση των Δομών της Εκπαίδευσης» του ΥΠΠΕΘ που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θεωρεί ότι οι σχετικές προβλέψεις για θέματα ΕΛΚΕ είναι στο σύνολό τους θετικές και ρυθμίζουν υπαρκτά προβλήματα λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών.

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι, επειδή τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή του Ν. 4485/2017, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4521/2018, είναι πλέον ασφυκτικά, καθίσταται επιτακτική η άμεση έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών του άρθρ. 63 του Ν.4485/2017, με την οποία θα καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος ελέγχου, εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και εξόφλησης των δαπανών των ΕΛΚΕ.

Ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου
Γενικό Σας ενημερώνουμε ότι,  την Πέμπτη 3 Μαϊου και ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτηρίου (Πανεπιστημίου 30)  έχει προγραμματιστεί ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις δράσεις του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.
 
Σύμφωνα με το Ν. 4485 άρθ. 48, δημοσιεύτηκε η Υπουργική
Απόφαση ίδρυσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ (ΦΕΚ 4/Β΄/05-01-2018), καθώς και η Υπουργική
Απόφαση κατάργησης της προϋπάρχουσας αντίστοιχης δομής, το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, στην οποία είχε ενσωματωθεί το Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου (ΦΕΚ 4/683Β΄/29-12-2017). 
 
Το άρθρο 48 του Ν. 4485 προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής: 
·Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. αποτελεί μονάδα του Ιδρύματος που εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διεπιστημονική συνεργασία στην ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εν γένει δια βίου μάθησης.
·Η παροχή κάθε τέτοιου προγράμματος, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, γίνεται αποκλειστικά μέσω του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
·Όργανα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι ο Πρόεδρός του (αρμόδιος Αντιπρύτανης) και το Συμβούλιο του Κέντρου.
·Το Συμβούλιο του Κέντρου εποπτεύει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εισηγείται προς το Πρυτανικό Συμβούλιο τα προς έγκριση προγράμματά, τα οποία αφού εγκριθούν κοινοποιούνται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και αναθέτει την υλοποίησή τους στους επιστημονικά υπευθύνους. Ορίζει και υποβάλλει προς έγκριση στο Πρυτανικό Συμβούλιο το ύψος των τελών για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου. 
·Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων υποβάλλουν προς έγκριση στο Συμβούλιο του Κέντρου τα σχέδια σπουδών, τις οργανωτικές λεπτομέρειες, τον προϋπολογισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το ύψος των τελών και πιστοποιούν την άρτια διεξαγωγή του προγράμματος. 
·Η Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιδρύματος διαχειρίζεται τους πόρους του Κέντρου του οποίου οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με τη μορφή ερευνητικών έργων. 
·Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. υπόκειται ανά διετία, σε διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης διασφάλισης της ποιότητας. Η εξωτερική αξιολόγηση και η πιστοποίηση της ποιότητας των εκπαιδευτικών ή επιμορφωτικών προγραμμάτων του πραγματοποιείται από την Α.ΔΙ.Π.
·Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου του Κέντρου, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Κανονισμός του.
 
Ορίστηκε το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ, αποτελούμενο από τους εκπροσώπους των Σχολών ως εξής: 
Πρόεδρος
Καθηγητής Θωμάς Σφηκόπουλος, Αναπλ. Πρύτανη Ερευνητικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Μέλη (ένας εκπρόσωπος από κάθε Σχολή του Ιδρύματος) 
Θεολογική Σχολή
Τακτικό μέλος, Επικ. Καθηγητής Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάριος
Αναπληρωματικό μέλος, Λέκτορας Αντωνόπουλος Αθανάσιος
Νομική Σχολή
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγητής Καραμπατζός Αντώνιος
Αναπληρωματικό μέλος, Επικ. Καθηγητής Βενιέρης Ιάκωβος
Φιλοσοφική Σχολή
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιακώβου Μαρία
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια Μήτση Ευτέρπη
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγήτρια Μπενέτου Βασιλική
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια Γιαννακοπούλου Μαργαρίτα
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τακτικό μέλος, Καθηγητής Βαρώτσος Κωνσταντίνος
Αναπληρωματικό μέλος, Αναπλ. Καθηγητής Βαρουτάς Δημήτριος
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Τακτικό μέλος, Αναπλ. Καθηγητής Γκιόσος Ιωάννης
Αναπληρωματικό μέλος, Επικ. Καθηγήτρια Βενετσάνου Φωτεινή
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Τακτικό μέλος, Καθηγητής Πετράκης Παναγιώτης
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγητής Ηρειώτης Νικόλαος
Σχολή Επιστημών Αγωγής
Τακτικό μέλος, Καθηγητής Μπαμπάλης Θωμάς
Αναπληρωματικό μέλος, Καθηγήτρια Δραγώνα Θάλεια
Διευθυντής Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (χωρίς δικαίωμα ψήφου)
Ιωάννης Τολίδης, ΕΔΙΠ.
 
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου είναι και η συνεργασία με τις Κοσμητείες των Σχολών, τα Τμήματα και τα μέλη ΔΕΠ, για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου. 
 
Στο Πανεπιστήμιο εκτελούνται σήμερα εκατοντάδες προγράμματα Δια Βίου Μάθησης εξ αποστάσεως ή δια ζώσης, πληροφορίες για τα οποία βρίσκονται στην κεντρική ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cce.uoa.gr
 
Εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο στις 3/4/2018 ο Κανονισμός του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και αναπτύσσεται ήδη το προβλεπόμενο Μητρώο Εκπαιδευτών, το οποίο θα επιτρέπει σύντομα την πρόσληψη των εκπαιδευτών του Κέντρου χωρίς τη διενέργεια δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος. 
 
Η Γραμματεία και τα Γραφεία του Κέντρου, παρέχουν υπηρεσίες ως προς τις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συνεργάζονται με τους Επιστημονικούς και Ακαδημαϊκούς Υπευθύνους για θέματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες. Τηρούν το κεντρικό αρχείο του Κέντρου. Συνεπικουρούν το Συμβούλιο στο έργο του καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Υποστηρίζουν τις διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την αξιολόγηση του Κέντρου. Εξασφαλίζουν την ύπαρξη συστήματος ηλεκτρονικής τάξης και πλατφόρμας για τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα. Υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, την ανάπτυξη και διαχείριση των Πληροφοριακών Συστημάτων και της κεντρικής ιστοσελίδας. 
 
Η επικοινωνία με το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. μπορεί να γίνεται, προς το παρόν, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: secr-cce@uoa.gr   και έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εγκατάσταση των Γραφείων και της Γραμματείας του Κέντρου επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου και Σταδίου, των οποίων η λειτουργία προβλέπεται να ξεκινήσει τον Μάιο 2018. Θα ανακοινωθούν στο χρόνο αυτό τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. 
 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΤΟΥ ΕΚΠΑ – 3/5/2018 ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ 
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
 
10:00 – 10:15              ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
10:15 – 10:30              ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ
10:30 – 10:45              ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
10:45 – 11:00              ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ (ΒΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ)
11:00 – 11:45              ΜΗΤΡΩΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΛΙΔΗΣ Δ/ΝΤΗΣ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
11:45 – 12:00              ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΜΕ  ΕΛΚΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΔΕΠ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
12:00 – 12:15              ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
 
Θωμάς Σφηκόπουλος                                                                                                 Θάνος Δημόπουλος
Αντιπρύτανης Έρευνιτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης                                                Πρύτανης 
EΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 100ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Γενικό

Πρόσκληση για την εκδήλωση εορτασμού της 100ης επετείου από την ίδρυση του Τμήματος Χημείας

Πρόσκληση

43η ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2018"
Γενικό

Πρόκειται για την 43η Ετήσια Μετεκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2018 της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην Ημερίδα αυτή θα παρουσιασθούν συνοπτικά τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά το 2017 και θα καλυφθούν όλοι οι τομείς της Παθολογίας και των ειδικοτήτων της από ειδικούς που ασχολούνται κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά με τις επιμέρους νόσους.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο Κεντρικό Κτίριο του  Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) το Σάββατο του Λαζάρου (31 Μαρτίου 2018 ώρα 9:00-20:00).

Πρόγραμμα ημερίδας

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Γενικό

Οι Πρυτανικές Αρχέςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώνσας προσκαλούν στον επίσημο εορτασμόγια την Εθνική Επέτειο της 25ηςΜαρτίου 1821που θα πραγματοποιηθείτην Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018  και ώρα 19.00στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών(κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/episimos_eortasmos_tis_ethnikis_epeteioy_tis_25is_martioy_1821-1/

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Γενικό

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο:

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1970

 Δώδεκα ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν ποιήματά τους

την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, ώρα 14.00, στο Αμφιθέατρο Aula του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι:

Νάσος Βαγενάς, Ηλίας Γκρής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος,         Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δήμητρα Χριστοδούλου, Γιώργος Χρονάς.

Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης.

Στο μουσικό μέρος (Επιμέλεια: Αναστασία Γεωργάκη, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής) θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα ποιητών της Γενιάς του 1970. Συντελεστές: Χρήστος-Δαυίδ Νταούλας (πιάνο) και Αναστασία Καπετανάκη (φωνή).

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/i_filosofiki_scholi_ekpa_eortazei_tin_pagkosmia_imera_poiisis/

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Γενικό

TΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΤΗΣ Α.Ε ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών της Α.Ε του Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Κυρίου Marcelo Rebelo de Sousa παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την 13η Μαρτίου 2018 ημέρα Τρίτη και ώρα 17.00, στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/teleti_anagoreysis_se_epitimo_didaktora_tis_nomikis_scholis_toy_ekpa_tis_ae_toy_proedroy_tis_portoga/

 

 

Η θέση του ΕΚΠΑ QS (Quacquarelli Symonds) για το 2018
Γενικό

Η θέση του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Βασικών και Εξειδικευμένων Επιστημονικών Πεδίων της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2018

Δημοσιεύτηκε από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της  QS (Quacquarelli Symonds), ο Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων σε βασικά και εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο σπουδών, την ακαδημαϊκή φήμη και την ερευνητική απήχηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η συγκεκριμένη κατάταξη αξιολογεί τα Πανεπιστήμια στους πέντε (5) βασικούς  θεματικούς τομείς σπουδών, όπως προσδιορίζονται από τη μεθοδολογία της QS, (Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες της Ζωής και Ιατρικής, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Διοίκηση, Μηχανική και Τεχνολογία) αλλά και σε  48 επιμέρους επιστημονικά πεδία -ειδικότητες που αποτελούν υποσύνολα των πέντε βασικών.

Για το2018το ΕΚΠΑ βρίσκεται σε υψηλές θέσεις τόσο στους πέντε βασικούς τομείς όσο και σε έντεκα (11) επιμέρους επιστημονικά πεδία (δείτε τους πίνακες 1 και 2).

 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/i_thesi_toy_ekpa_stin_katataxi_basikon_kai_exeidikeymenon_epistimonikon_pedion_tis_qs_quacquarelli_s-1/

Νέα ιστοσελίδα (site) ( https://www.uoa.gr/ ) του ΕΚΠΑ
Γενικό

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με χαρά  σας ανακοινώνω τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας (site) (https://www.uoa.gr/  ) του ΕΚΠΑ η οποία διαθέτει σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά με στόχο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες προβολής και προώθησης του Ιδρύματός μας. 
Για τη νέα ιστοσελίδα εργάστηκαν συνάδελφοι τόσο από το Κέντρο Λειτουργίας & Διαχείρισης Δικτύου και το Γραφείο Τύπου, αλλά και από άλλες υπηρεσίες.
Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι ευπρόσδεκτες  και μπορείτε να τα στέλνετε στο helpdesk@noc.uoa.gr.  Ζητώ επίσης την κατανόηση σας για πιθανά προβλήματα κατά την αρχική φάση της λειτουργίας του επειδή η νέα ιστοσελίδα αποτελεί μια εξ ολοκλήρου νέα εγκατάσταση. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες τροποποιήσεις της ιστοσελίδας είχαν πραγματοποιηθεί το 2009.
 Οι παρούσες Πρυτανικές Αρχές έχουν θέσει ως μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων τους την έγκαιρη προβολή όλων των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος (δημοσιεύσεων, άρθρων, συνεδρίων, ημερίδων, επιστημονικών συναντήσεων). 

Οι πληροφορίες που αντλούνται για τα Πανεπιστήμια από τις ιστοσελίδες τους είναι σημαντικές, τόσο για την αλληλεπίδραση με την κοινωνία, όσο και, ειδικότερα, για την καλύτερη κατάταξη του Ιδρύματος σε πίνακες παγκόσμιας κατάταξης, γεγονός που ολοένα και περισσότερο, και παρά τις αμφισβητήσεις, θεωρείται ως μια κρίσιμη παράμετρος για την πορεία ενός εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα (ελληνικό και αγγλικό, τουλάχιστον) κάθε Ιδρύματος είναι βασική παράμετρος κατάταξης. Επίσης, η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του Ιδρύματος. Η δημοτικότητα του περιεχομένου θεωρείται ότι αναγνωρίζει την αξία του Ιδρύματος, την ακαδημαϊκή του επίδοση, την αξία και τη χρησιμότητα της δημοσιευμένης πληροφορίας ή υπηρεσίας, που παρέχει το Ίδρυμα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε διαρκώς για τον εμπλουτισμό των ιστοσελίδων μας με πρωτογενές, χρηστικό περιεχόμενο, υψηλού επιπέδου, έτσι ώστε οι ιστοσελίδες μας να προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων, καθώς και εξωτερικών συνδέσμων προς αυτές.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χάρη στην αφοσίωση και την ποιότητα όλου του ανθρώπινου δυναμικού του, και παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, τη μείωση του προσωπικού του και τη συκοφάντηση που κατά καιρούς υφίσταται, ανθίσταται αποφασιστικά στα προβλήματα και επιμένει δυναμικά στην ποιότητα του έργου του. Αυτό το έργο οφείλουμε όλοι μαζί να το αναδείξουμε και να το προβάλλουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. 
Προς την κατεύθυνση αυτή προσβλέπουμε στην πλήρη στήριξή σας.
Θάνος Δημόπουλος 
Πρύτανης ΕΚΠΑ

Ομιλία του Προέδρου της Γεωργίας στο ΕΚΠΑ
Γενικό

“Cooperation between Georgia and Greece

in wider European context”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί

την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30

στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών

(κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/omilia-toy-proedroy-ths-gewrgias-sto-ekpa.html

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών
Γενικό
Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Σε συνέχεια αριθμού δημοσιευμάτων στον έντυπο, ηλεκτρονικό τύπο και εκπομπών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με πρόσφατο περιστατικό στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με γνώμονα την ορθή και πλήρη ενημέρωση, θέτει υπόψιν της κοινής γνώμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας τα ακόλουθα:
 
1. Η ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών που συγκροτεί την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου έχει ενταχθεί με Προεδρικό Διάταγμα στα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή – Ιλισσίων (ΦΕΚ 187/Δ/16-06-2011). Η ρύθμιση χρήσεων χώρων, σύμφωνα με το προαναφερθέν  Π.Δ., προβλέπει (άρθρο 4, παρ. 6, υποπερ. α) ότι «η έκταση αποτελεί ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο μητροπολιτικής εμβέλειας». Το γεγονός αυτό ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα ελέγχου της μη εποχούμενης πρόσβασης στην Πανεπιστημιούπολη, της οποίας η έκταση των 1.300 στρεμμάτων είναι ελεύθερα προσβάσιμη σύμφωνα με το νόμο. 
2. Η υποστήριξη της ως άνω θεσμικής κατάστασης απαιτεί από πλευράς Πανεπιστημίου την εξασφάλιση επιπλέον υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας, συντήρησης του περιβάλλοντος χώρου και αποκατάστασης φθορών στους κοινόχρηστους χώρους της Πανεπιστημιούπολης, οι οποίες  προκαλούνται και από μη πανεπιστημιακούς παράγοντες, είτε από τη συνήθη χρήση, είτε κακόβουλα. Το κόστος που επωμίζεται το Πανεπιστήμιο από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ιδιοκτησίας του χρησιμοποιείται ως «ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος» υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, δηλαδή στο 10% του σημερινού τακτικού προϋπολογισμού του. 
3. Το σύστημα φύλαξης της Πανεπιστημιούπολης (με την ανάδοχο εταιρεία, τους φύλακες / νυχτοφύλακες αορίστου χρόνου και τους επιστάτες ορισμένου χρόνου), έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία έτη και λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, περιλαμβάνοντας σημεία σταθερής φύλαξης, πεζή περίπολο, εποχούμενες περιπολίες από δύο αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο καθώς και δίκτυο συναγερμών. Το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου έχει όμως καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα και καθήκον να ενημερώνει τη Διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές όπου απαιτείται, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δύναμη αστυνόμευσης και καταστολής, καθώς ούτε τη θεσμική εξουσιοδότηση έχει, ούτε στους σκοπούς του Πανεπιστημίου περιλαμβάνεται ο ρόλος αυτός. Συγκεκριμένα για το επίμαχο γεγονός, καθώς και για όλες τις περιπτώσεις επί σειρά ετών κατά τις οποίες το προσωπικό του Πανεπιστημίου αντελήφθη αξιόποινες πράξεις, έχουν άμεσα ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, με συχνά αποτελεσματικό όπως φαίνεται τρόπο σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας: «μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 6 περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες» (δελτίο 29.01.2018). 
4. Τα όργανα και οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα τις βλάβες και τις φθορές από τρίτους, όταν αυτές αφορούν συστήματα και υποδομές που σχετίζονται με την ασφάλεια των ανθρώπων και της περιουσίας του και ενεργούν άμεσα. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει, όμως, τέτοιες διαδικασίες η ολοκλήρωση των οποίων μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να απαιτήσει μέχρι και ένα έτος. Όσον αφορά την αποκατάσταση λειτουργίας τμήματος του κοινόχρηστου φωτισμού, έχει ήδη εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος μετά από διεθνή διαγωνισμό, η διαδικασία ολοκλήρωσης του οποίου διήρκεσε πέραν του εξαμήνου, αν και η διενέργειά του αποτελούσε άμεση προτεραιότητα με εξαιρετικά σφικτό χρονοδιάγραμμα.  
 
Το ακαδημαϊκό και λοιπό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Αθήνας, του αρχαιότερου Δημόσιου Πανεπιστήμιο της χώρας, κατάφερε μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και έντονης υποχρηματοδότησης, με πραγματικό μόχθο και μεράκι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, να εξασφαλίσει μη κρατικούς πόρους για την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και έρευνας και να βελτιώσει τη θέση του στη διεθνή κατάταξη, οδηγώντας το μεταξύ των καλυτέρων Πανεπιστημίων του κόσμου, δίπλα σε διεθνώς φημισμένα ιδρύματα με δεκάδες και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. 
 
Μεμονωμένα γεγονότα και αναφορές που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης στους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους καλό θα ήταν να μην απομονώνονται από το ευρύτερο πλαίσιο και πάντα να επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες αρχές για την ακρίβειά τους, όταν στον αντίποδα χιλιάδες απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως οι ίδιοι ομολογούν, ανακαλύπτουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους καθώς και την αναγνώριση και το σεβασμό προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζοντας τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα διεθνώς, μεταξύ αυτών και σε γνωστά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. 
 
Εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας
Γενικό

Επίσημος εορτασμός των Τριών Ιεραρχών που θα πραγματοποιηθεί στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11.30 (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)

 

Πρόσκληση και λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο

 

http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/eortasmos-ths-hmeras-twn-trion-ierarxon-kai-ths-ellhnikis-paideias.html

Τρίτη 9/1/18, 13.30, Aula Φιλοσοφικής Σχολής,αφιέρωμα στον Μ. Πλέσσα
Γενικό

Τιμητική εκδήλωση, συναυλία, αφιέρωμα στον Μ. Πλέσσα

Στο πλαίσιο των επετειακών μουσικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί συναυλία-αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς ελληνικής μουσικής, τον Μίμη Πλέσσα. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και θα επιδώσει τιμητική πλακέτα στον συνθέτη.

 

αναλυτικά στο http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/proboli-ekdilwshs/timhtiki-ekdilwsh-synaylia-afierwma-ston-m-plessa.html

 

 

 

Σελίδες: 1  2  3  4  5